belastingaangifte

De cyberaanval die het Belnet-netwerk gisteren enkele uren platlegde, zou geen problemen meer mogen veroorzaken voor Tax-on-web.

Advertentie

Het is weer zover: vanaf vandaag kunnen we onze belastingaangifte voor het aanslagjaar 2021 ingeven (inkomsten uit 2020). Veel Belgen zullen dat waarschijnlijk weer doen via het digitale platform Tax-on-web, een dienst van de Federale Overheidsdienst Financiën. Vorig jaar vulden 1,4 miljoen Belgen hun belastingbrief digitaal in via het platform. Dat was een pak meer dan de 300.000 die nog kozen voor het ouderwetse papieren formulier. De verhoudingen zullen dit jaar wellicht nog verder uit elkaar liggen.

Elk jaar zijn er ook weer veel vroege vogels die al meteen op de eerste dag hun belastingplicht vervullen. Tax-on-web kampte gisteren echter met grote storingen na de cyberaanval op het Belnet-netwerk die veel overheidswebsites trof. Maar minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) verzekert dat je je daardoor niet mag laten tegenhouden om je belastingaangifte nu al in te vullen. Belnet wist de DDoS-aanval gisterenavond definitief af te weren en uit performantietests bleek dat de servers van het platform voldoende hersteld zijn om de toestroom aan verkeer te bolwerken.

Tax-on-web: hoe werkt het?

Wil jij je belastingaangifte dit jaar voor de eerste keer digitaal invullen maar weet je niet goed hoe Tax-on-web werkt? Dan overlopen we de stappen even voor je. Je dient je met een identiteitskaartlezer aan te melden bij het zusterplatform MyMinFin. Dit kan ook via Itsme als je kaartlezer niet meteen bij de hand ligt. Via het menu Mijn aangifte kan je de vooraf ingevulde fiscale gegevens zien. Als je honderd procent zeker bent dat deze kloppen, klik dan op Bevestigen voor Verzending en dan nog eens op Verzending. Voor de verzending mag je niet vergeten het vakje Ik hou de nodige verantwoordingsstukken (opgenomen in de toelichting) ter beschikking aan te kruisen. Vergeet ook niet dat bij een gemeenschappelijke aangifte zowel jij als je partner hun belastingformulier via Tax-on-web dienen in te vullen.

Je belastingaangifte indienen gaat veel sneller met Tax-on-web.

De definitieve deadline voor de aangiften van dit jaar wordt vandaag vastgelegd door de overheid. Deze zal voor digitale aangiften wellicht net zoals vorig jaar rond 16 juli liggen. Veel succes!

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here