De Chinese stuwraket die ongecontroleerd terug op de aarde neerkomt, stort dit weekend neer, maar waarschijnlijk niet in bewoond gebied.


De kansen dat we ons zorgen moeten maken dat het brokstukken regent, is heel klein. Dat blijkt uit een artikel van The New York Times. Volgens de huidige voorspellingen vormt de terugkeer van de raket waarschijnlijk geen bedreiging voor mensen. De kansen zijn echter niet nul.

De Chinese Long March 5B-stuwraket vertrok op 29 april in het zuiden van China. Haar doel was het transporteren van de kernmodule van het Chinese ruimtestation. De meeste huidige raketten zijn zo ontworpen dat ze slechts een korte periode helpen om de lading uit de atmosfeer te krijgen. Daarna komen ze vanzelf in de oceaan terecht. Bij de Chinese missies is dat dus niet het geval. De raket zal bij zijn terugkeer echter voor een groot deel opbranden in de dampkring. De originele 23 ton wegende raket zal dus worden herleid tot verscheidene brokstukken.

Chaotisch hoopje

De kans is echter groot dat dit niet de laatste ongecontroleerde terugkeer is waar we ons zorgen over moeten maken. De bouw van het Chinese ruimtestation is echter nog niet voltooid. Het land is dus van plan om dit jaar nog gelijkaardige raketten de lucht in te sturen. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid ook niet voorzien zijn van methodes om de terugkeer te stabiliseren.


Volgens de voorlopige voorspellingen zal de raket op 9 mei rond 05:43 lokale tijd neerstorten. Er is een marge van 16 uren, dus we raden je aan om er niet vroeger voor op te staan. Voor zo accuraat mogelijke voorspellingen voor de crash kan je op de website van de Aerospace Corporation een kijkje nemen. De kans dat we hiervoor in België of Nederland zullen moeten gaan schuilen is echter vrijwel onbestaande. Als we de huidige voorspelling volgen, komen de restanten in Sudan terecht. Gezien de brede marge bestaat de kans dat ze ook in de oceaan belanden.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.