Nieuws

Waarom keert Tesla bitcoin de rug toe?

Tesla zal bitcoin niet meer als betaalmiddel accepteren voor het aankopen van wagens en zoekt naar milieuvriendelijkere alternatieven.

Elon Musk heeft de crypto-industrie nog maar eens een flinke klap toegebracht. De CEO van Tesla tweette een statement waarin het autobedrijf laat weten bitcoin niet langer als betaalmiddel te accepteren. Een opvallende koerswijziging van Tesla, want het autobedrijf aanvaardde pas sinds eind maart cryptomunten voor de aankoop van een wagen. Tesla gaat ook niet meer handelen in cryptomunten. Het wagenbedrijf verkocht al een groot deel van de 1,5 miljard dollar aan bitcoin die Musk eind februari aankocht. Die transacties droegen mee bij tot een zeer sterk eerste kwartaal voor Tesla.

Hoog energieverbuik

Waarom stopt Tesla nu zo plotseling met bitcoin? Elon Musk verwijst in zijn tweet naar het hoge energieverbruik door cryptomunten. Bitcoin alleen al zou meer stroom verbruiken dan heel België. Dat komt omdat cryptominers vaak zeer zwaar apparatuur gebruiken om berekeningen te maken. De populariteit van bitcoin leidde tot de oprichting van ‘server-boerderijen’ met honderden computers die puur voor cryptomining gebruikt worden.

Tesla wil met deze zet druk uitoefenen op de cryptominingindustrie om meer duurzame energiebronnen te gebruiken. Ze zoeken ook naar milieuvriendelijkere alternatieven voor bitcoin. Dat mogen ook cryptomunten zijn als hun impact op het milieu nog geen procent dan die van bitcoin bedraagt. Dogecoin misschien, de favoriete cryptomunt van Elon Musk?

Bitcoin duikt in het rood

Net zoals de acceptatie van bitcoin door Tesla een enorme boost gaf aan de cryptomarkt heeft de stopzetting de beurs schade toegebracht. Zowat alle erkende cryptomunten doken na de tweet in het rood. Bitcoin zag zijn koers met een kleine 4% zakken, ook Ethereum en Binance Coin gingen achteruit. Eén bitcoin is nu 49.000 dollar of 40.500 euro waard. Dogecoin hield zich wel staande, na een dipje in het begin van de week dat opnieuw werd veroorzaakt door Elon Musk. SpaceX kondigde eerder deze week (al dan niet serieus bedoeld) aan een ruimtemissie te willen financieren met Dogecoin.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business