Nieuws

Google Maps voegt meer detail toe aan kaarten en Live View

Zebrapaden, drukte en ecovriendelijke routes... Google Maps krijgt een flinke update die de kaarten veel gedetailleerder maken.

Google Maps bleef gisteren wat in de schaduw van Android 12 staan tijdens Google I/O, maar de populaire navigatie-applicatie van Google zal een grote update krijgen. Google gaat in de komende maanden tientallen AI-features integreren in Maps waardoor kaarten veel meer detail en informatie kunnen tonen. De kaarten zullen zich zelfs kunnen aanpassen aan het tijdstip van de dag.

Gedetailleerde kaarten

Google lanceerde in augustus al voor een beperkt aantal grootsteden meer gedetailleerde en kleurrijkere kaarten. Op de kaarten kan je bijvoorbeeld voet- en fietspaden zien en Maps brengt de breedte van straten beter in verhouding. Google gaat deze gedetailleerde Maps-kaarten naar nog eens 50 nieuwe steden brengen, waaronder Berlijn.

Meer detail zullen we ook te zien krijgen in de Live View-modus. Live View is een AR-functie waarmee je de routebegeleiding via je camera kan laten projecteren op de echte wereld. Google Maps zal ons via Live View ons nu ook meer kunnen vertellen over de locatie waar we zijn. Richt je je camera op een restaurant, dan kan je de openingsuren raadplegen en zelfs zien hoeveel volk er ongeveer binnen zit. Je kan in de Live View ook de routebegeleiding naar je huis of hotel starten. Net als de gedetailleerde kaarten zal de verbeterde Live View ook met mondjesmaat en stad per stad uitrollen.

Google Maps live view
GIF credit: Google

Vermijd drukte

Sinds de coronapandemie is drukke plaatsen vermijden onze specialiteit. Google Maps toont al sinds 2016 in real-time hoe druk het ergens is. 80 miljoen mensen maken regelmatig gebruik van deze functie volgens gegevens van Google. Aan de hand van AI kan Google Maps nu ook berekenen of het drukker dan gewoonlijk is op een bepaalde plaats. De algoritmen vergelijken dan de real-time gegevens met historische gegevens. Zo weet je of het een goed idee is om naar het centrum van de stad te trekken of niet.

Kaarten op maat

Al die extra details zijn alleen maar nuttig als je ook iets bent met die informatie. Ook hier kunnen algoritmen het verschil maken. Google Maps zal op basis van het tijdstip en je locatie andere informatie gaan uitlichten. Wandel je om 8u ’s ochtends rond, dan zal je meer koffiebars te zien krijgen, terwijl om 8 uur ’s avonds de restaurants worden uitgelicht. Ben je in een andere stad dan degene die je als je thuis hebt opgeslagen, dan helpt Google je om sneller bezienswaardigheden te vinden.

GIF credit: Google

De snelste en de veiligste route

We gebruiken Google Maps voornamelijk om de snelste route naar een bepaald punt te vinden. Maar de snelste route is niet per se de beste. Google zal daarom bij het berekenen van de beste route ook zaken als verkeersveiligheid en ecologie in achting nemen. Dat doet Maps door op basis van real-time gegevens een route tonen waarbij het risico op bruusk remmen het laagst is. Als een route kan worden gevonden die veiliger is en niet veel extra reistijd vergt, dan zal Google je aanraden de veiligere route te nemen. Meer technische achtergrond hierover kan je in deze blogpost lezen.

Al deze nieuwe features zullen doorheen de komende maanden worden toegevoegd, waarbij de meeste eerst naar steden in de Verenigde Staten. Wees dus niet teleurgesteld als je ze nog niet meteen kan uitproberen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business