Nieuws

Zhurong onhult eerste Chinese Mars-foto’s

Zhurong rover Chinese CNSA
Het Chinese ruimtevaartagentschap heeft de eerste foto's vrijgegeven die zijn Zhurong-robotjeep van het Marsoppervlak genomen heeft.

Op de foto’s die de China National Space Administration (CNSA) publiceerde, zijn delen van de rover te zien en de Rode Planeet zelf. De Tianwen-1-missie landde op 15 mei op Mars. Daarmee treden de Chinezen in de voetsporen van NASA’s Perseverance-rover. 

Een van de foto’s (in kleur, bovenaan het artikel) werd genomen door de navigatiecamera, die aan de achterkant van de robotjeep gemonteerd is. In beeld: de zonnepannelen van Zhurong en uitgevouwen antenne, samen met een Marsoppervlak met rood stof en gesteente. 

Chinees perspectief 

Het tweede beeld is een zwart-witfoto van de frontale camera die obstakels helpt vermijden tijdens het rijden. Dankzij de breedhoeklens krijgen we een oprijbrug van de Tianwen-lander en de Martiaanse horizon. Naast de twee foto’s deelde de CNSA nog een korte video die de missiesonde kon opnemen. Daarop is te zien hoe de lander en de robotjeep zich van elkaar losmaakten tijdens de landing. 

Credit: Chinese National Space Administration

NASA-administrator Sen. Bill Nelson heeft zijn Chinese collega’s gefeliciteerd in een officiële mededeling. “Proficiat aan de China National Space Administration met het ontvangen van de eerste beelden van de Zhurong-Marsrover. Terwijl het aantal Marsrobots uit de wetenschappelijke gemeenschap toeneemt, kijken de VS en de wereld uit naar de ontdekkingen die Zhurong zal doen om de menselijke kennis van de Rode Planeet te vergroten. Ik kijk dan ook uit naar toekomstige, internationale ontdekkingen. Die zullen de capaciteiten helpen ontwikkelen om uiteindelijk menselijke voeten op Mars te krijgen”, aldus de leidinggevende van NASA. 

Zhurongs missie 

Op 21 of 22 mei begint Zhurong aan zijn eigenlijke missie. Dan verlaat hij de ramp van de lander en zal hij het Marsoppervlak gaan verkennen, net als zijn Amerikaanse collega Perseverance. De Chinese robotjeep zal een deel van de planeet gaan verkennen dat Utopia Planitia genoemd wordt. Met zes verschillende instrumenten gaat Zhurong de geologie en het klimaat van het gebied onderzoeken. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business