Nieuws

Lenovo demonstreert koelingstech voor Legion 5 Pro en Legion 7

Lenovo Legion 5 Pro
Lenovo Legion heeft tijdens een persmoment meer inzicht gegeven in de technologie die zijn nieuwste gaminglaptops op temperatuur moet houden.

“Stylish on the outside, savage on inside”, luidt het motto. Wij mochten even meekijken wat er zich afspeelt onder de motorkap van de aankomende Legion 5 Pro en Legion 7, twee gaminglaptops uit de absolute topklasse. De Legion Pro 5 heeft de AMD Ryzen 7 5800H-processor aan boord en zal in zijn topuitvoering verkrijgbaar zijn met de NVIDIA GeForce RTX 3070 grafische kaart. Voor het absolute vlaggenschip, de aankomende Legion 7, zijn dat respectievelijk de AMD Ryzen 9 5900H en NVIDIA GeForce RTX 3080. Om die beest-achtige chips gekoeld te krijgen, bouwt Lenovo Legion voort op zijn al erg efficiënte koperen heat sink-technologie, met grote ventilatoren en brede kanalen die er bijzonder goed in slagen om de hitte snel weg te voeren.

Vapor chamber-koeling

Terwijl de Legion 5 Pro nog met die traditionele koperen koeling zal werken, maakt Lenovo voor de Legion 7 gebruik van de meer geavanceerde ‘vapor chamber’-koeling. De bekende koperen kanalen worden vervangen door grote ‘kamers’ die hun eigen volume gebruiken om de chips te koelen. Dankzij z’n platte structuur wordt de hitte proportioneel naar buiten begeleid, ondanks de kleine behuizing. De technologie leent zich dus uitstekend voor krachtige chipsets in een compact systeem als een laptop.

De vapor chamber-koeling bij de Legion 7.

Het grote voordeel van vapor chamber-koeling is dat die sneller kan inspelen op plotse pieken van hittevorming, aldus Lenovo. Het grotere contactoppervlak van de kamers voorkomt dat de hete lucht blijft hangen en de temperatuur de hoogte injaagt. Tijdens een vergelijkende demo tussen de Legion 5 Pro (traditionele koeling) en de Legion 7 (vapor chamber-koeling) bleef die laatste 5 graden Celcius koeler, met vergelijkbare hardware en tijdens dezelfde toepassingen. Een leuk detail zijn de speciale gaatjes boven het toetsenbord van de Legion 7. Je zou ze kunnen verwarren met een speakergrill, maar in werkelijkheid zijn het extra openingen om warme lucht te laten ontsnappen. Ook het toetsenbord van de Legion 7 heeft openingen die het systeem helpen afkoelen. Samenvattend stelt Lenovo dat ze erin geslaagd zijn om (in vergelijking met zijn vorige generatie) de airflow met wel 20 procent te verbeteren.

Legion 5 Pro vs. Legion 7

Voor de Legion 5 Pro en Legion 7 maakte Lenovo de switch naar een schermdiagonaal van 16 inch en een 16:10-beeldverhouding. Dat is een bewuste keuze die gebruikers wat meer verticale ademruimte moet geven. Lenovo denkt daarbij aan wie de performante laptops ook graag gebruikt voor contentcreatie of productiviteit. Beide toestellen zullen een QHD+-resolutie hebben en ondersteunen HDR en Adobe Vision. Die grafische pracht wordt omkaderd door een display met een straffe verversingsgraad van 165 Hz. De gaminglaptops krijgen fullsize pijltjestoetsen en een groter trackpad. Dat laatste kan je met een handige shortcut uitzetten, wil je niet dat het per ongeluk geactiveerd wordt tijdens het gamen.

De Legion 5 Pro heeft een meer uitgesproken design, met onder meer een groter (lichtgevend) Legion-logo en meer reliëf in de achterkant van het scherm. De Legion 7 mikt op een meer minimalistische ervaring en zal beter kunnen integreren in een professionele omgeving. Beide krachtpatsers hebben labels op het chassis die je laten weten waar de poorten zitten. Die bevinden zich netjes achteraan het toestel, zodat ze niet in de weg zullen zitten. Mooi gedaan. De Legion 5 Pro en Legion 7 zullen over alle gebruikelijke aansluitingen beschikken, al krijgen alleen de modellen met een Intel-chip Thunderbolt-ondersteuning. De laptops opladen via USB-C kan niet. Dat zou te veel van het systeem vragen, aldus de ingenieurs. De laptops ondersteunen wel rapid charge, waarmee ze in een half uur tijd van 0 tot 60 procent batterijlading kunnen gaan. Verder zit er aan de zijkant een handige schuifknop om de webcam volledig uit te schakelen. Wie zich zorgen maakt om zijn privacy, hoeft zo zijn toepassingen niet meer in het oog te houden.

Zowel bij de Legion Pro 5 (foto) en Legion 7 zitten de meeste aansluitingen achteraan.

Lenovo AI

De ingebouwde performance-profielen ‘Performance’ en ‘Quiet’ behoeven eigenlijk geen extra uitleg. Interessanter wordt het bij ‘Balanced’. In die modus zal Lenovo AI gaan kijken welke toepassingen actief zijn en hoeveel paardenkracht die nodig hebben. Zo zal de AI de populairste AAA-games herkennen en de systeeminstellingen optimaliseren. Dat niet alleen: de Legion-afdeling zegt dat componenten die op dat moment niet (hard) hoeven te zwoegen, uitgeschakeld zullen worden om minder hitte ge genereren. Thermische sensoren aan de vier roostertjes, de SSD’s, CPU en GPU houden steeds een oogje in het zeil.

Lenovo is er dan ook trots op dat de Legion 7 een thermische allocatie van 165 watt heeft. Niemand op de markt scoort beter. Concreet wil dat zeggen dat de koelingstechnologie ervoor zorgt dat games het laatste druppeltje performance uit de populairste videokaarten kunnen halen. De technische demo was vooral een voorsmaakje. Het geeft ons alvast wat technische achtergrond voor wanneer onze redactie zelf aan de slag kan gaan met de Legion 5 Pro en Legion 7. We hopen jullie snel te mogen voorzien van uitgebreide reviews.

Lenovo Legion 5 Pro.
Lenovo Legion 7.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business