USB-C 2.1 nieuwe standaard
Conceptual rendering of a USB type C connection cable with detail of plug. USB-C allows faster data transfers, video communication and battery charging all in one compact plug. Red and blue abstract electronic background.

USB-C 2.1 zal tot 240 watt aan vermogen kunnen leveren. Dat is meer dan het dubbele. Laptops opladen wordt straks veel eenvoudiger.

Advertentie

Het lijkt er sterk op dat we straks vaarwel kunnen zeggen aan grote power plugs en onhandige bakstenen voor de voeding van laptops. Het USB Implementers Forum (USB-IF) maakte bekend dat de nieuwe USB-C 2.1-standaard meer dan het dubbele van het vermogen kan leveren: tot 240 watt, tegenover de 100 watt nu. De meeste draagbare pc’s vragen meer dan 100 watt om aan hun volledige vermogen te kunnen draaien. De nieuwe USB-standaard schiet de industrie tegemoet. Het zal de consument ook extra gebruiksgemak opleveren.

Het USB-IF noemt de nieuwe standaard ‘Extended Power Range’ (EPR). Met een laadvermogen van 240 watt kan je in theorie zelfs de zwaarste gaminglaptop optimaal laten opladen. Om van de straffere technologie gebruik te kunnen maken, zal de consument ook nieuwe laders en kabels nodig hebben. “Alle kabels die EPR ondersteunen zullen duidelijk gelabeld worden”, zegt het USB-IF. Een kabel zal een stroomsterkte van 5 A en een spanning van 50 V moeten ondersteunen om het grotere laadvermogen toe te laten. 

USB-C 2.1 nog niet voor meteen 

Het zal wellicht nog een tijdje duren voor de eerste USB-C 2.1-systemen op de markt komen. Fabrikanten zullen het ontwerp van hun opladers helemaal moeten herzien om de nieuwe standaard te kunnen gebruiken. Hoewel 240 watt voor de meeste toestellen zal volstaan, zijn er ongetwijfeld monsterlaptops op komst die 330 watt vragen. Andere exotische toestellen hebben mogelijk meerdere stroomvoorzieningen nodig.  

Voor desktops is voeding via USB-C nog veraf. De strafste grafische kaarten vragen 650 watt om op volle toeren te kunnen draaien. De 240 watt van USB-C 2.1 is mogelijk ook niet voldoende om de PlayStation 5 en Xbox Series X van stroom te voorzien. Los daarvan zullen computerfabrikanten hun toestellen energiezuiniger blijven maken. Een mooi voorbeeld is de nieuwe iMac, die genoeg heeft aan 143 watt. Of Apple de technologie als eerste zal gebruiken voor desktops, valt af te wachten. 


Gerelateerde artikelen

USB-standaarden: door alle aansluitingen zie je het bos niet meer

Even snel je muis in de computer pluggen? Precies, alles verloopt via een USB-poort. Toch is er de afgelopen jaren veel gewijzigd aan de standaarden: kan jij door alle aansluitingen nog het bos zien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here