Nieuws

Sneller ‘QUIC’-internet van Google is nu officiële standaard

QUIC internet standaard
patch network cables connected to switch
Googles Quick UDP Internet Connections (QUIC) is een officiële internetstandaard geworden. Het brede publiek kan de tech gaan gebruiken.

Google wou QUIC al langer goedgekeurd krijgen. Nu de Internet Engineering Task Force (IETF) het protocol gepubliceerd heeft, is het officieel. De toezichthouder bevestigde dat de technologie voor snellere data-overdracht voldoende op punt staat om op brede schaal te gaan gebruiken. Dat meldt CNET

Het is de bedoeling dat QUIC op termijn het Transmission Control Protocol (TCP) zal vervangen. Dat bepaalt hoe data in pakketten geplaatst, verstuurd en weer ontvangen wordt. Quick gebruikt het snellere User Datagram Protocol (UDP), dat gegevens ook nog eens makkelijker te recupereren maakt. Bovendien kan het sneller overweg met geëncrypteerde verbindingen en is het beter afgestemd op hardware als netwerk-switches. Het zullen dus toepassingen als audio/videochats en mobiel browsen zijn die er de meeste vruchten van zullen plukken. 

QUIC in de wachtkamer 

Het QUIC-protocol zal al een tijdje in de pijplijn. Google introduceerde het al in juni 2013, in de vorm van een experimentele add-on voor Chrome. Al snel werd het de efficiëntste manier om gegevens vanuit apps als Chrome naar de Google-servers te versturen. In 2016 diende de zoekreus al een aanvraag in bij de Internet Engineering Task Force, om van QUIC een officiële standaard te maken. 

Toch is het lang niet zeker of het nieuwe protocol ook buiten de Google-platformen echt ingang zal vinden. Zijn voorganger TCP heeft zich stevig ingenesteld en bestaat zelfs al sinds 1974. Vermoedelijk zullen bedrijven die een voordeel kunnen halen uit de hogeren snelheden het protocol op termijn stilletjes aan gaan gebruiken. Aan een plots revolutie hoeven we ons niet meteen te verwachten. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business