anonymous

Het beruchte hackerscollectief Anonymous heeft via een YouTube-video een duidelijke waarschuwing gegeven aan Elon Musk. Wat zijn ze van plan?

Advertentie

“Je hebt je gelijke gevonden. We komen achter je aan. Wij zijn een legioen.” Anonymous, een gevreesd hackerscollectief, plaatse zaterdagavond een YouTube-video gericht naar Elon Musk om hem te bedreigen. De gemaskerde hackers vinden Musk niets meer dan een ‘rijke narcist met superioriteitsgevoelens’ en willen ze een einde maken aan ‘zijn spelletjes die levens verwoesten’.

Tweets over cryptomunten

Anonymous ergert zich vooral dood aan de manier waarop Elon Musk de koers van cryptomunten voortdurend op en neer laat gaan met zijn tweets. Hij investeerde met Tesla 1,5 miljard dollar in bitcoin om ze nadien (met winst) te verkopen en de munt niet meer te aanvaarden als betaalmiddel. Zogezegd omdat het energieverbruik van bitcoin te hoog is, al menen analisten dat er een veel bredere strategie achter zit. De zet bracht de cryptomuntenmarkt in ieder geval flinke schade toe. Afgelopen vrijdag deed hij bitcoin opnieuw kelderen met enkele tweets. En dan zijn er natuurlijk nog zijn fratsen over de Dogecoin, de cryptomunt die hij actief promoot op sociale media maar tegelijkertijd een zwendel noemt in een populaire televisieshow. Musk lijkt het soms allemaal als een spel te zien. Maar volgens Anonymous doet hij dat om zichzelf en zijn bedrijven te verrijken op de kop van hardwerkende mensen.

Deze tweet van Musk zette veel kwaad bloed.

Het gaat het hackerscollectief niet alleen om cryptomunten. Tesla steunt dictatoriale regimes en kinderarbeid in landen waar ze hun grondstoffen halen, klonk het in de video. Musk draagt ook de erfenis van zijn vader, die zijn fortuin opbouwde met een diamantmijn tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Dat imago van Musk als wereldverbeteraar gaat dus enkel op als het hem zelf goed uitkomt. Anonymous vindt het tijd om hem daarvoor de rekening te presenteren. Wat ze precies van plan zijn, is nog een mysterie. Plannen ze een aanval tegen Tesla of SpaceX? Het verhaal zal sowieso nog een vervolg krijgen. Musk heeft nog niet van zich laten horen over de bedreigingen.

Anonymous terug van weggeweest

Een waarschuwing van Anonymous neem je best niet te licht op. Het hackerscollectief maakte rond het jaar 2010 furore met een reeks grootschalige cyberaanvallen die vaak tegen overheidsinstanties gericht waren. Ze zijn vooral bekend voor de Guy Fawkes-maskers die ze dragen in hun video’s. Na een aanval tegen Donald Trump tijdens diens eerste verkiezingscampagne verdween Anonymous enkele jaren van de radar. Tijdens de Black Lives Matter-protesten liet de groep plots weer van zich horen. Ze hackten de websites van de politiedienst van Minneapolis, de stad waar George Floyd overleed, en lekten persoonlijke data van politieagenten uit.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here