Model S Plaid Elon Musk

Tesla heeft eindelijk zijn langverwachte Model S Plaid voorgesteld. Dat gebeurde in de fabriek in Fremont (Californië).

Advertentie

Hoewel er geen supergrote verrassingen te noteren vielen, houdt Tesla woord en gaat de Model S Plaid voorbij de Ludicrous Mode. De nieuwe wagen zal namelijk in minder dan 2 seconden van 0-100 km/uur kunnen gaan. Waanzin. Dat heeft de Model S Plaid te danken aan een nieuw ontwerp voor zijn batterijpakket, een verbeterde warmtepomp, rotoren gewrapt in carbon en een ongeziene drag-coëfficiënt van 0,208. Musk benadrukte vooral dat laatste cijfer. Mogelijk is dat een kleine steek naar concurrent Lucid Motors en hun Lucid Air, die later dit jaar in productie gaat en ‘maar’ een coëfficiënt van 0,21 heeft. 

Model S Plaid is “de beste wagen” 

“Het is al negen jaar geleden dat we de eerste Model S op de markt brachten”, stak Musk van wal. “Met Plaid nemen we die wagen naar een nieuw niveau. Sommigen van jullie zullen misschien weten dat ons plan gestolen is uit de film Spaceballs”, kruidde de Technoking zijn presentatie weer met een typisch vleugje humor. “Waarom maken we een auto die waanzinnig snel is? Het is belangrijk voor de toekomst van hernieuwbare energie. We moeten laten zien dat een elektrische wagen ook de beste wagen is, de snelste en de veiligste”, aldus Musk.  

De elektrische sedan met vier deuren gaat van 0-100 km/uur in 1.99 seconden. De Teslabaas merkt fijntjes op dat geen enkele productiewagen daar ooit in geslaagd is. De Model S Plaid heeft 1.020 pk en haalt een topsnelheid van 321 km/uur. Een kwartmijl-race legt hij af in een referentietijd van 9,23 seconden.  

Straffe batterijen 

Ook qua autonomie kan de nieuwe Model S straffe cijfers voorleggen. De reikwijdte is dankzij het nieuwe batterijpakket ruim 600 km of 660 km in een dual-motor-configuratie (de Model S Plaid heeft een tri-motor-systeem). Ook uniek zijn de rotoren met sleeves van carbon. Daardoor kunnen de elektromotoren snelheden halen van wel 20.000 toeren per minuut.  Dankzij een snellaadfunctie zal de auto 300 km aan rijbereik kunnen bijladen in amper 15 minuten tijd.  

Ook het interieur van de wagen kreeg een make-over. Een aantal nieuwigheden werden eerder al onthuld, zoals een stuur dat niet volledig omrand is, een panoramisch infotainmentscherm en geventileerde zetels. De GPU zou kunnen wedijveren met die van de PlayStation 5. Een AAA-game spelen in je Tesla? Het zou zomaar kunnen. 

Credit: Tesla

De software is ontworpen om te leren uit het gedrag van de chauffeur. Stel dat je steeds op een bepaalde manier je oprit moet verlaten, zal de boordcomputer die manoeuvres onthouden en na verloop van tijd zelf kunnen uitvoeren via Autopilot. “We gaan de hoeveelheid input die de bestuurder moet geven blijven verminderen, totdat de auto je gedachten kan lezen”, stelde Musk met een typsiche kwinkslag. 

De constructeur start vrijdagavond met de levering van 25 auto’s. Er zullen wekelijks enkele honderden Model S Plaids geleverd worden. Tijdens het volgende kwartaal wordt dat opgetrokken naar 1.000 EV’s per week, zo liet CEO Elon Musk zelf weten. 

Herbekijk het volledige event:

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here