HTTPS in Chrome 94

Google gaat geen verkorte URL meer tonen in Chrome. Het had dat de voorbije jaren gedaan uit veiligheidsoverwegingen, maar komt daarop terug.

Advertentie

De techreus redeneerde dat de kortere links het voor gebruikers eenvoudiger zou maken om betrouwbare domeinnamen te herkennen. Android Police spotte een ontwikkelaarsdocument waarin Google beslist om voortaan weer de volledige URL te tonen tijdens het surfen.

URL’s doen verdwijnen 

Op een bepaald punt had Google zelfs het plan opgevat om de URL volledig weg te laten in Chrome. Die zouden vervangen worden door zoektermen. Het tekstveld, de omnibox, werd enkele jaren geleden wel vereenvoudigd. Zo kregen surfers het ‘https://www’-gedeelte niet meer te zien en moesten ze voortgaan op de domeinnaam.  

Google wilde de dingen eenvoudiger maken voor de modale surfer. “Webadressen zijn moeilijk te lezen en het is voor leken niet duidelijk op welk gedeelte ze moeten voortgaan als het op beveiliging aankomt. URL’s slagen er niet goed in om de identiteit van een website goed over te brengen”, zei Chrome-verantwoordelijke Adrienne Porter in 2018. 

Beslissing herroepen 

Critici vonden het toen al geen goede beslissing. Zo zou het namelijk lastiger zijn om web- en mobiele versies van website te herkennen. Twee verschillende websites zouden ook identiek kunnen lijken, wat dan weer de open zet voor phishing. Google lijkt nu tegemoet te komen aan die kritiek. De zoekgigant geeft toe dat het idee in de praktijk niet werkte zoals verwacht. “Dit experiment leverde geen relevant beveiligingsvoordeel op. We gaan de functie dus niet definitief lanceren”, schreef tech lead Emily Stark.  

De aanpassing wordt doorgevoerd bij Chrome 91. Alleen het ‘https://’-gedeelte zal nog standaard verborgenblijven. Ook dat protocol kan je standaard laten tonen, door met de rechtermuisknop (of ctrl) op de ombinox te klikken en ervoor te kiezen “altijd de volledige URL te laten zien”.  


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here