Windows 11

Is dit de nieuwe Windows? Er zijn beelden uitgelekt van wat de vernieuwde user interface van Windows 11 zou kunnen zijn.

Advertentie

Er gaat geen dag meer voorbij zonder dat er over Windows 11 wordt gepraat. Nu de lancering nadert, hoeft het niet te verbazen dat de eerste renders zijn uitgelekt. Op een Chinees forum Baidu lekte iemand screenshots van wat de user interface van de nieuwe versie van Windows zou kunnen zijn. Nadien verscheen een premature versie van Windows 11 online, waarmee The Verge aan de slag kon gaan.

De meest opvallende wijzigingen zitten vooral in de visuele look van het Windows OS. Veel elementen lijken daarbij te zijn overgenomen van de conceptplannen voor Windows 10X, een versie van Windows voor apparaten met twee schermen die uiteindelijk in de vuilnisbak belandde. De vernieuwde taakbalk en het Startmenu zijn de meest noemenswaardige veranderingen. Je taakbalk zal bij installatie minder iconen bevatten die vanaf nu centraal in je taakbalk staan (je kan ze wel weer naar links verplaatsten als je daar mee vertrouwd bent). Een nieuw Widgets-icoontje lijkt de geruchten te bevestigen dat Microsoft widgets gaat terugbrengen naar Windows 10. The Verge ontdekte al widgets voor weerberichten en (sport)nieuws.

Afgerond Startmenu

Ook het Startmenu overlaadt je veel minder met iconen en heeft afgeronde hoeken. Het Start-menu beperkt zich tot vastgepinde apps, recent geopende bestanden en een knop om Windows uit te schakelen of te herstarten. Het oogt in ieder geval wat overzichtelijker dan het Startmenu van Windows 10.

Windows 11 Startmenu
Zo zou het Startmenu van Windows 11 eruit kunnen zien. Image Credit: Baidu

Toen CEO Satya Nadella voor het eerst een hint gaf naar een nieuwe versie van Windows, leek hij er op aan te sturen dat de Microsoft Store grote vernieuwingen zou krijgen. Daar is in de eerste beelden nog niet heel veel van te merken. Er zou wel betere ondersteuning komen voor externe applicaties en browsers zoals Chrome en Firefox die je dan via de appwinkel kan downloaden.

Windows 11: geen grote vernieuwingen?

Wie de grote revolutie verwacht van Windows 11 lijkt op dit moment bedrogen uit te komen. Als deze beelden een geloofwaardig beeld schetsen van het nieuwe OS, dan zal de nieuwe generatie Windows gewoon een visuele opfrissing van Windows 10 zijn. Het lijkt zelfs alsof Microsoft Windows 10X alsnog gaat lanceren, maar onder een nieuwe naam.

Microsoft zal die geruchten zelf bevestigen of ontkennen wanneer ze op 24 juni de toekomst van Windows onthullen. Ze hebben de voorbije dagen subtiele hints gegeven dat de nieuwe versie Windows 11 gaat krijgen, maar wie weet zetten ze ons op een dwaalspoor. Wat verwacht jij van de lancering?

Advertentie

2 REACTIES

    • Dag Maarten,

      Renders zijn computergegeneerde beelden. In dit gevag ging het wel eerder om schreenshots dan renders, dus hebben we dit ook aangepast in het artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here