starlink internet satelliet

Musk is zeer optimistisch over de vooruitgang van het Starlink-internet. Het is volgens hem een kwestie van tijd vooraleer mensen wereldwijd het netwerk kunnen gebruiken.

Advertentie

Gisteren was niemand minder dan Elon Musk (virtueel) te gast tijdens de technologieconferentie MWC 2021 in Barcelona. Tijdens zijn keynote sprak Musk over het Starlink-project van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX. Starlink is een netwerk van satellieten dat een internetnetwerk moet creëren dat wereldwijd toegankelijk is, ook in gebieden waar geen kabelnetwerk ligt. Volgens Musk komt de doelstelling van het Starlink-internet met de dag dichterbij.

De CEO van SpaceX voorspelt dat het nog maar een kwestie van enkele weken is vooraleer het Starlink-internet wereldwijd beschikbaar, al durft hij daar ook nog geen exacte datum op te plakken. Om dat te verwezenlijken zijn er natuurlijk nog meer satellieten nodig. Op dit moment heeft SpaceX al 1.800 satellieten de ruimte ingeschoten. Tegen eind 2026 wil Musk een netwerk van meer dan 12.000 satellieten gecreëerd hebben. Heel sporadisch komt het wel eens voor dat mensen een glimp van die satellieten kunnen opvangen. Musk maakt in zijn ambities wel een uitzondering voor de poolgebieden. Het Starlink-internet zou niet tot daar kunnen reiken. Jammer voor de pinguïns van Antarctica.

Op weg naar 500.000 gebruikers

Hoe breder het Starlink-internet beschikbaar is, hoe meer mensen er ook gebruik van zullen maken. Op dit moment biedt SpaceX al een testversie van het netwerk aan in een tiental landen, waaronder België. 70.000 mensen hebben zich al ingeschreven voor de experimenten, of zoals Musk liever zegt ‘meer dan de cruciale strategische grens van 69.420 mensen’. Musk voorspelt dat het aantal gebruikers snel zal groeien. Binnen de 12 maanden moet 500.000 gebruikers mogelijk zijn, zei hij tijdens de call.

Om het Starlink-internet uit te proberen, dien je een starterskit met ontvangstantenne aan te kopen ter waarde van 499 euro, en daarna nog eens 99 euro per maand. Gezien de beperkte stabiliteit en de nog hoge latentie op het netwerk raden we je nog niet aan je modem van Proximus of Telenet te vervangen door een Starlink-abonnement. Het internet zal wel steeds sneller en stabieler worden naarmate SpaceX meer satellieten de ruimte inschiet.

Uiteraard zijn er al bedrijven die SpaceX proberen af te troeven. Het Britse bedrijf OneWeb is ook al volop bezig aan de uitbouw van hun satellietennetwerk, al telt dat voorlopig nog maar 218 satellieten. Het belooft nog druk te worden in de atmosfeer.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here