Nieuws

Trump start rechtszaak tegen Twitter, Facebook en YouTube

Zoals verwacht heeft oud-president Donald Trump woensdag aangekondigd dat hij een rechtszaak aanspant tegen Facebook, Twitter en YouTube.

Trump kondigde zijn legale strijd aan op een persconferentie in Bedminster (New Jersey), zo meldt Axios. Met de rechtszaak wil hij naar eigen zeggen een einde brengen aan (volgens hem ongegronde) deplatforming. “Er moet een einde komen aan de cancel- en zwijgcultuur”, vindt Trump. De populaire Republikein zal ook de CEO’s van de drie techbedrijven voor de rechter dagen. Trumps advocaten komen volgens hem uit de tabaksindustrie. Ze gaan de aanklachten indienen bij het Southern District of Florida en hopen dat die tot groepsvorderingen zullen leiden. 

“Censuur is ongrondwettelijk” 

Volgens Trump hebben de techreuzen inbreuken gepleegd op het bekende First Amendment. Hij noemt Facebook zelfs een ‘state actor’, waarmee hij insinueert dat Zuckerberg en de zijnen met de overheid zouden samenwerken voor hun beslissingen. In de rechtszaak tegen Google-CEO Sundar Pichai wordt YouTube als beklaagde partij vermeld. “Onze rechtszaak zal aantonen dat de censuur van de sociale media ongrondwettelijk is”, zei Trump. 

De voormalig president loopt vermoedelijk al meteen tegen een obstakel aan wat Facebook en Twitter betreft. Volgens Reuters-reporter Brad Heath vermelden zij in hun gebruiksovereenkomst dat elke rechtszaak die tegen hen aangespannen wordt in vooraf bepaalde rechtbanken in Californië moeten plaatsvinden. En dat terwijl Trump de aanklachten ingediend heeft in Florida. 

Kort na de bestorming van het Capitool op 6 januari, besloten Facebook en Twitter om Trumps account te schorsen. “We achten het risico te groot om de president onze service verder te laten gebruiken simpelweg te groot”, zei Facebookbaas Mark Zuckerberg toen. Trumps beslissing om naar de rechter te stappen volgt twee maanden nadat Facebooks toezichtscomité geoordeeld had dat Trump blokkeren “gepast” was. De schorsing werd daarop verlengd tot januari 2023. “Facebooks acties zijn een totale schande en beschamend voor ons land”, reageerde de oud-president. 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business