Nieuws

Antwerpse ITxx betaalt losgeld voor ransomware

Encryption your data. Digital Lock. Hacker attack and data breach. Big data with encrypted computer code. Safe your data. Cyber internet security and privacy concept. Database storage 3d illustration
Het ICT-bedrijf ITxx betaalde 250.000 euro losgeld aan hackers om gegevens terug te krijgen die door cybercriminelen waren vergrendeld.

Daarmee komt er een einde aan de ransomware-aanval die op 2 juli 2021 startte. Dat meldt ITxx zelf in een bericht op zijn website. Na onderzoek bleek dat hackers de gegevens van de klanten versleuteld hadden en zo ontoegankelijk maakten. Het bedrijf besloot na lang overwegen dan toch maar om het losgeld te betalen.  ITxx gaf tevens aan dat het de encryptiesleutels reeds had verkregen.

Bij de ransomware-aanval kwamen de data van ongeveer 60 klanten van ITxx in gedrang. In het bericht stelt ITxx dat “merendeel van de klanten van ITxx niet aan hun data konden en ernstig verstoord werden in hun operaties”. De hackers eisten 300.000 dollar in bitcoin, wat op ongeveer 250.000 euro uitkomt. Bitcoins kunnen immers anoniem worden overgemaakt zonder dat men de ontvanger kan terugvinden. Dat geld werd inmiddels overgemaakt.

Toegeven aan losgeld

Volgens ITxx had het alle optie afgewogen en was betalen de enige overblijvende om het voortbestaan van de gegevens te verzekeren. “In het belang van onze klanten, en omdat experten ons op het hart drukten dat er geen alternatief was, zijn we overgegaan tot de betaling van het losgeld. We doen er nu alles aan om onze klanten snel weer operationeel te krijgen”, aldus Philippe Van Cauwenbergh, zaakvoerder bij ITxx.

Volgens ITxx was de beveiliging van hun infrastructuur up to date. Zij stellen zelf dat hen niets te verwijten valt. Het bedrijf wil zich nu focussen op het verder helpen van zijn klanten. Er zouden ook geen data van klanten in gevaar zijn gekomen, zo meldt cybersecuritybedrijf Secutec. Zij ondersteunden het ICT-bedrijf bij het oplossen van de hack.

Ransomware-aanvallen doen zich steeds vaker voor, en ook bij ons. Volgens een onderzoek van Check Point Research blijft het aantal cyberaanvallen steeds erger worden. De kans dat dit de laatste grote ransomware-aanval op Belgische bodem is, lijkt dus enorm klein.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business