HTTPS in Chrome 94

Google heeft nieuwe features klaar om HTTPS binnen Chrome verder te pushen. In april werd het veiligere protocol al standaard in de browser.

Advertentie

Voor Chrome 94 introduceert Google HTTPS-First Mode. Die tool voegt een extra controle toe tijdens het surfen, om er zeker van te zijn dat je altijd via het HTTPS-protocol met websites communiceert. Is dat vanuit serverzijde niet mogelijk, dan zal Chrome waarschuwen dat je privacy en veiligheid niet gegarandeerd zijn. In een eerste fase zullen gebruikers de feature zelf moeten activeren. Later wordt de optie standaard voor alle Chrome-gebruikers. 

Experimenteren met HTTPS 

Met Chrome 94 in het vooruitzicht experimenteert Google nog wat verder met het HTTPS-protocol. In Chrome 93 zal de ontwikkelaar het slot-icoontje in de adresbalk gaan vervangen door een meer neutrale, naar beneden wijzende pijl. Google wil daarmee nagaan of het info over privacy en beveiliging transparanter maakt voor zijn gebruikers.  

Uit onderzoek van de techreus blijkt namelijk dat amper 11 procent van de surfers weet wat het icoontje betekent. De meeste mensen gingen ervan uit dat alle websites waarbij Chrome het slotje toont, ook effectief betrouwbaar zijn. Dat is een conclusie die ze niet zomaar mogen trekken. Surf je naar een website via het gewone HTTP-protocol, dan zal je niets nieuws te zien krijgen. De vertrouwde melding ‘Geen veilige verbinding’ blijft aanwezig.  

HTTP toch nog ondersteund 

Ondanks alle moeite die Google doet om HTTPS te pushen, gaat de zoekgigant het minder veilige HTTP-protocol voorlopig toch blijven ondersteunen. Voor websites die veilig surfen niet ondersteunen, denkt Google aan andere oplossingen. Zo kan het bedrijf bepaalde features in Chrome uitschakelen wanneer HTTPS geen optie is. Zo kan het zijn gebruikers toch in zekere maten beschermen tegen kwalijke verbindingen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here