Nieuws

Valve onthult draagbare Steam Deck

Steam Deck
Valve kondigde gisteren de komst van de Steam Deck aan, zijn nieuwe draagbare console waarmee gamers overal toegang hebben tot hun Steam-bibliotheek.

Het ziet er dus naar uit dat de Nintendo Switch niet langer de enige grote draagbare console op de markt blijft. Het bedrijf meldde de komst van de nieuwe handheld gisteren op Twitter en zijn eigen gameplatform Steam. Met de Steam Deck wil Valve zijn Steam-platform mobieler maken. Reservaties voor de console zijn vanaf deze namiddag mogelijk. De toestellen worden pas in december verscheept, dus mensen die er vroeg bij willen zijn, zullen nog even moeten wachten.

Credit: Valve

Valve onthulde tevens de hardware in de nieuwe console, al kunnen er hier mogelijk nog aanpassingen aan plaatsvinden. Het toestel komt met een AMD APU quadcore Zen 2 processor en acht RDNA 2 CU’s. Daarnaast bevat het ook 16GB LPDDR5 RAM-geheugen.

De Steam Deck zou tevens in drie verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn. Het basismodel komt met 64GB eMMC-opslag. Je kan ook kiezen voor een versie met een 256GB NVMe SSD of eentje met een 512GB high-speed NVMe SSD. De uitvoeringen kosten respectievelijk 419, 549 en 679 euro.

Credit: Valve

Op vlak van controls komt de Steam Deck met meer dan voldoende opties. Zo heb je toegang tot zowel ‘A B X Y’-knoppen als een D-pad en aan weerszijden een analoge trekker en bumper. Daarnaast heb je ook twee joysticks en dezelfde trackpads die het bedrijf eerder op de Steam Controller introduceerde, maar dan lichtjes verbeterd. Onderaan krijg je ook vier extra knoppen die je zelf kan toewijzen. In de console zit ook een gyroscoop ingebouwd waardoor je met jouw bewegingen van de console ook je spellen kan bedienen. Elk toestel komt tevens met de optie om een extra microSD-kaart toe te voegen waarmee je het geheugen kan uitbreiden.

Het display bestaat uit een 1280 x 800 LCD touchscreen van 7 inch. Het zal een maximale helderheid van 400 nits hebben en een beeldverversing van 60Hz. De Steam Deck komt tevens met een Wi-Fi-verbinding en heeft Bluetooth 5.0-connectiviteit. Daarnaast is er ook een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. Met de USB-C-poort bovenaan de console zal je hem dus kunnen opladen en met jouw beeldscherm kunnen verbinden.

Credit: Valve

De console draait op SteamOS, een besturingssysteem op basis van Linux. De Steam Deck is voornamelijk gericht op gaming, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo kan je de console ook met een beeldscherm, toetsenbord en muis verbinden, waardoor hij eigenlijk een vervanger wordt van jouw desktop. Dankzij de toevoeging van Proton kunnen gebruikers zelfs allerlei Windows-toepassingen gebruiken. De Steam Deck kan je middels een dock ook aan je televisie verbinden. Deze docks zijn echter niet inbegrepen in de aankoop van je console. Je zal ze dus apart moeten bestellen.

Credit: Valve

Het is niet de eerste keer dat Valve zich op de wereld van gaming hardware stort. Eerder lanceerde het de Steam Controller en Steam Link waarmee gebruikers games vanop hun PC of laptop rechtstreeks op hun televisie kunnen spelen. Het is ook actief in de wereld van VR-gaming met de HTC Vive VR-bril. De komst van deze console luidt wel een nieuw tijdperk in voor het bedrijf. Hiermee vormt het een directe concurrent voor de consolefabrikanten, en Nintendo in het bijzonder. Of het er uiteindelijk in zal slagen om een indruk achter te laten op de consumenten weten we pas zodra de consoles worden uitgerold in december.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business