Nieuws

Amazon deelt kortingkaarten uit in ruil voor je handpalmscan

Handpalmscan Amazon One
Amazon heeft zijn zinnen gezet op de handpalmscan van shoppers die uitchecken in fysieke winkels. De webshop deelt er kortingsbonnen voor uit.

Sinds vorig jaar is het mogelijk om in de fysieke winkels van Amazon in de VS te betalen door met je handpalm door een scanner te gaan. ‘Amazon One’, heet de service. Sinds februari kreeg de nieuwe betaalmogelijkheid uitbreiding in de kruideniers- en boekenwinkels van Amazon, net als in de 4-Star-winkels.

Nu blijkt dat Amazon graag zoveel mogelijk biometrische gegevens verzamelt om ze aan de bijhorende digitale accounts te koppelen. Daarom lanceert de onlinewinkelketen een actie waarbij klanten die zich aanmelden voor Amazon One en hun handpalmscan prijsgeven 10 dollar aan shoptegoed cadeau krijgen. 

De retail- en cloudreus omschrijft de technologie als volgt: “Ze legt de fijne details van je handpalm vast, zowel oppervlaktedetails als de lijnen en rimpels, maar ook onderhuidse eigenschappen zoals aderpatronen om je ‘palmsignatuur’ te registreren.” Die unieke handtekening wordt bewaard in de cloud, waarna je je er bij elke Amazon-dienst mee kan aanmelden. 

Credit: Amazon

Bezorgdheid om privacy 

Een terechte bezorgdheid is dan de vraag wat Amazon precies met die biometrische data doet. Door die aan je account te koppelen kan de webwinkel je na verloop van tijd nog meer op maat gemaakte reclame voorschotelen. De handpalm-gegevens worden volgens Amazon voor onbepaalde duur bijgehouden, tenzij je ervoor kiest om de data te verwijderen. Dat zou kunnen van zodra er geen openstaande transacties meer zijn of wanneer je de feature twee jaar lang niet gebruikt. 

Contactloos betalen heeft door de coronapandemie aan populariteit gewonnen. En toegegeven, het is ontzettend handig en clean. Maar, toch is de nodige voorzichtigheid geboden. In het verleden deed Amazon al inspanningen om biometrische gegevens te verzamelen. Zo verkocht het zijn controversiële gezichtsherkenningstechnologie aan de politie en inlichtingendiensten. Daarop volgt een reeks rechtszaken waarin gepleit werd dat Amazon de wet met de voeten trad. De kans is reëel dat de handpalmscans in de nabije toekomst voor ophef zullen zorgen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business