Boeing en NASA moeten lancering Starliner alweer uitstellen
Het luchtvaarbedrijf en de NASA wilden de Starliner-capsule dinsdag op een Atlas V-raket lanceren, maar die missie gaat dus niet door. Dit keer deed er zich een technisch probleem voor bij een klep van het propulsiesysteem van de Atlas V-raket. Die bevond zich niet in de juiste positie. Daarom heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie besloten om geen risico’s te nemen.
“We gaan vandaag niet door met de lancering van de Starliner Orbital Flight Test-2″, tweette Boeing. Ingenieurs hadden de slechte functionerende klep gespot tijdens de voorbereidende checks van de lancering. Het is niet helemaal duidelijk of het probleem te wijten is aan de Starliner zelf, of de Atlas V-raket die de capsule naar de ruimte moet schieten. Boeing en Atlas zouden later met een update komen.
Teleurstelling en begrip
“We zijn teleurgesteld door de beslissing van vandaag en de noodzaak om de lancering van de Starliner opnieuw in te plannen”, zei John Vollmer, verantwoordelijk van Boeings Commercial Crew Program. “Bemande ruimtevaart is een complexe, precieze en meedogenloze onderneming. Boeing en NASA gaan hun tijd nemen om de veiligheid en integriteit van het ruimtetuig te vrijwaren. Alleen zo kunnen we het succes van de missie garanderen”, besloot Vollmer.
Nadat de eerste testvlucht in 2019 niet volgens planning verliep, had de nieuwe poging eindelijk moeten doorgaan op 30 juli. Ook die testvlucht werd uitgesteld en had op dinsdag 3 augustus moeten plaatsvinden. Toen lag het probleem nog bij het internationaal ruimtestation ISS. De Russische Nauka-module had per ongeluk zijn stuwraketten geactiveerd en het ISS lichtjes van positie veranderd.
Boeing en de NASA lijken wel achtervolgd door pech. Wanneer de Starliner-capsule nu eindelijk zijn nieuwe ruimtevlucht krijgt, vernemen we binnenkort.