Nieuws

OPPO onthult volgende generatie under-screen-cameratechnologie

under-screen-cameratechnologie OPPO
OPPO heeft zijn under-screen-cameratechnologie (USC) onthuld. Het merk slaagt erin de selfiecamera netjes weg te werken in zijn displays.

Behoort de selfie-notch straks voorgoed tot het verleden? Als het van OPPO afhangt alvast wel. Ze streven er met hun under-screen-cameratechnologie naar om de juiste balans te vinden tussen consistente scherm- en camerakwaliteit. De nieuwe oplossing van OPPO verhelpt verschillende technische en productieproblemen. Denk daarbij aan de obstructie van de camera die de beeldkwaliteit in het verleden kon doen verslechteren. Voordien had de under-screen-cameratechnologie een negatieve impact op de betrouwbaarheid en levensduur van smartphones. 

Under-screen-cameratechnologie 

Door AI-algoritmes te combineren met nieuwe structurele ontwerpen, wil OPPO van de under-screen-camera de nieuwe norm maken. Om te beginnen werd de pixelgeometrie aangepast. Concreet hebben de ingenieurs bij OPPO elke pixel verkleind, zonder het aantal pixels te verminderen. Zo kan de display ook in het cameragebied een dichtheid van 400 ppi garanderen. 

Daarnaast heeft OPPO de traditionele schermbedrading vervangen door een nieuw transparant materiaal. In combinatie met een nauwkeurig productieproces dat de breedte van de bedrading met 50 procent vermindert, resulteert het volgens de ingenieurs in een veel fijnere weergavekwaliteit en verbeterde visuele ervaring. 

Credit: OPPO

Kleur en helderheid verbeterd 

Vervolgens werd ook de nauwkeurigheid van kleur en helderheid aangepakt. OPPO liet de huidige industriestandaard vallen. Daarbij werd 1 pixelcircuit gebruikt om 2 pixels (“1-to-2”) in het schermgebied boven de camera aan te sturen. In de plaats daarvan ontwikkelde het techbedrijf  een nieuwe oplossing ontwikkeld, waarbij elk pixelcircuit slechts 1 pixel (“1-to-1”) aanstuurt.

Samen met de algoritmische compensatietechnologie kan OPPO de kleurkwaliteit en helderheid van het hele scherm nauwkeurig regelen met een afwijking van ongeveer 2 procent. Zo kunnen ook kleinere lettertypen goed leesbaar blijven en wordt de ervaring consistenter, aldus de fabrikant 

Voor toepassingen zoals het lezen van e-books, bladeren door het nieuws of navigeren met kaarten, maakt de volgende generatie USC-technologie van OPPO het mogelijk om kleinere lettertypen nauwkeurig weer te geven en tekstuele details en kleuren beter te bewaren en weer te geven, wat resulteert in een consistentere en meeslepende ervaring. Tot slot zou de 1-op-1-pixelstructuur samen met nieuwe anti-inbrandtechnologie voor beeldcompensatie zorgen die ook de levensduur van het display moet verlengen.

Credit: OPPO

Nieuwe beeldverwerkings-AI 

Met betrekking tot de camera heeft OPPO’s researchteam in de Verenigde Staten een reeks AI-aangedreven beeldverwerkingsalgoritmen ontwikkeld. Diffractiereductie, HDR en automatische witbalans moeten de negatieve bijwerkingen van under-screen-camera’s (zoals beeldreflectie) helpen verminderen.  

OPPO heeft ook zijn AI-diffractiereductiemodel getraind met tienduizenden afbeeldingen. Op die manier zijn ze erin geslaagd beelden te beheersen die worden veroorzaakt door diffractie bij de lichtbron. Het resultaat is volgens de smartphoneproducent duidelijkere en natuurlijker ogende beelden.  

OPPO heeft tot nu toe drie generaties camera’s onder het scherm gepresenteerd, sinds het in 2018 begon met de ontwikkeling van de technologie. Daarbij werden al meer dan 200 gerelateerde patentaanvragen ingediend, zo laat het merk weten. De fabrikant deed de technologie in 2020 in een stroomversnelling komen door een eerste voorstel van standaarden voor cameratechnologie onder het scherm in te dienen bij de International Electrotechnical Commission (IEC). 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business