Nieuws

Windows 10: alleen admin kan voortaan printers en drivers installeren

Printerdrivers - probleem eindelijk opgelost
Printers en drivers kunnen voortaan alleen nog geïnstalleerd worden door admins en gebruikers met adminrechten na een nieuwe update.

Nadat Microsoft te maken kreeg met het heuse PrintNightmare-debacle moest er gezocht worden naar een oplossing voor de bug tussen Windows 10 en printers. Er werd een tijdelijke oplossing gevonden maar de techgigant is nu met een permanente patch op de proppen gekomen. Die patch lost de bug op maar brengt wel een nieuwe beperking naar boven: voortaan kunnen alleen administrators printers en drivers installeren in Windows 10.

Printers en drivers installeren

Dat schrijft Microsoft in een blogpost waarbij de veranderingen in Print & Point worden uitgelegd. Die tool werd jaren geleden naar Windows gebracht en moest het mogelijk maken om eenvoudig printers (en hun bijhorende drivers) te installeren.

Met print & point kan je de printer connecteren met je PC en de software zal automatisch op zoek gaan naar de juiste drivers en die installeren. Een gekend proces. Echter zal het voortaan en na installatie van update KB500652 alleen nog maar mogelijk zijn voor admins om hier gebruik van te maken. Dat geldt dus voor systeembeheerders en gebruikers die ook adminrechten hebben gekregen.

Volgens Microsoft zijn er voldoende argumenten om deze beslissing te rechtvaardigen. In principe kan je die beperking nog terugdraaien via de key registry maar dat wordt streng afgeraden door het bedrijf omdat je dan opnieuw vatbaar wordt voor de PrintNightmare-bug.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business