Nieuws

Marsrover Curiosity toont nieuwe panoramabeelden van Rode Planeet

Curiosity Mars
Het Jet Propulsion Laboratory van de NASA heeft nieuwe, adembenemende beelden verzameld van de Marsrover Curiosity.

De gedetailleerde foto’s vormen samen panoramabeelden die de binnenkant van de Gale-krater tonen. Curiosity heeft sinds zijn landing in de Gale-krater in 2012 25,75 km afgelegd. Om de negende (!) verjaardag van zijn missie te vieren, heeft de NASA een clip vrijgegeven die laat zien welke weg de robot intussen afgelegd heeft.  

Verrassend zijn de heldere beelden, waarbij de bergtoppen en de rand van de Gale-krater in de verte goed op te merken zijn. Het is momenteel winter op die plek op Mars, waardoor er veel minder stof in de lucht zit en dat komt de zichtbaarheid ten goede. Zo kan Curiosity nu tot wel ruim 32 km ver kijken.  

Curiosity analyseert bodem 

De panoramabeelden tonen Curiosity’s parcours langs de flank van Mount Sharp. Daarbij is een groot grijs gebied van Martiaans zand te zien. De rover heeft die plek helemaal moeten omzeilen om aan zijn beklimming te beginnen. Tijdens die tocht bleek dat de samenstelling van het gesteente onderweg sterk verschilde. Die was aan de voet van de berg nog rijk aan klei, terwijl de grond hogerop vol sulfide zat. 

In de video horen we de stem van Deputy Project Scientist Abigail Fraeman. Zij legt uit dat de onderzoekers erachter willen komen hoe Mars door een klimaatverandering zijn water verloren heeft. De Gale-krater was immers ooit een meer. De wetenschappers willen nagaan hoe lang het geduurd heeft voor die levensvatbare omgeving in een droge woestijn veranderde. Ze hopen daaruit lessen te kunnen trekken voor de klimaatverandering op aarde. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business