Nieuws

Samsung schakelt camera uit als je Galaxy Z Fold3 probeert te rooten

Wie zijn Galaxy Z Fold3 wil gaan ‘rooten’ is eraan voor de moeite. Samsung zal je camera uitschakelen en mogelijk werken apps niet goed.

Volgens XDA-Developers toont de Galaxy Z Fold3 een waarschuwing wanneer je zijn bootloader wil activeren, het zogenaamde ‘rooten’ om vrij spel te krijgen in de firmware van de smartphone om bijvoorbeeld een eigen versie van Android te installeren.

Samsung heeft dus alvast een veiligheid ingebouwd om dat te verhinderen. Zo zal het toestel een waarschuwing weergeven waarin effectief staat dat “de camera niet meer bruikbaar zal zijn en dat bepaalde apps op je smartphone mogelijk niet meer goed zullen werken”. XDA-Developers nam de proef op de som en het bleken geen loze woorden. 

Camera Galaxy Z Fold3 gesaboteerd 

Ga je toch verder met het kraken van de bootloader, dan weigert de meegeleverde camera-app dienst. Als een gevolg daarvan zullen alle apps die het geheugen van je camera willen inlezen hun job ook niet meer kunnen doen. Daarbij horen dus ook apps van andere fabrikanten dan Samsung zelf. Ze blijven een zwart scherm weergeven en lopen na een tijdje gewoon vast. Een omweg om ze toch te doen werken, blijkt er voorlopig niet te zijn. Ook gezichtsherkenning is dan niet meer bruikbaar. 

Buiten de systeemwaarschuwing heeft Samsung nog niet gecommuniceerd over zijn strenge beveiligingsmaatregel. Traditioneel hebben de Zuid-Koreanen het gebruikers altijd lastig gemaakt om zijn smartphones te rooten. De firmware aanpassen heft bovendien je garantie meteen op. Ook Samsung Pay is dan niet meer bruikbaar.  

Toegegeven, vanuit een veiligheidsperspectief is Samsungs tactiek wel heel doeltreffend. Tegenwoordig kunnen mensen ook gewoon niet meer zonder hun smartphonecamera. Volgens XDA zou je de camerafunctie van de Galaxy Fold3 wel kunnen herstellen door de bootloader weer in zijn oorspronkelijke (beveiligde) staat vast te zetten. Wil je er toch mee prutsen, dan is er uiteindelijk wel nog een weg terug. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business