verontrustende content

TikTok introduceert nieuwe waarschuwingen in zijn zoekfunctie. Die moeten gebruikers waarschuwen voor mogelijk ‘verontrustende content’.

Advertentie

Eigenaar ByteDance voorzag zijn videoberichten sinds vorig jaar al van een label ‘gevoelige content’, maar trekt die waarschuwing nu door naar de zoekresultaten. De alerts voor verontrustende content zullen geassocieerd worden met inhoud die gebruikers kan verontrusten. Concreet gaat het om enge video’s. Zo zal de zoekterm ‘scary make-up’ automatisch een waarschuwing krijgen voor jonge gebruikers die het mogelijk eng vinden.  

Maar ook boodschappen van jongeren die met zelfmoordgedachten worstelen of zichzelf fysiek pijn doen, krijgen de nodige aandacht. In eerste instantie zal TikTok links voorzien naar lokale hulpinstanties. Daarnaast zal de app gebruikers ook doorlinken naar positieve video’s van gebruikers die vertellen over hun ervaringen met mentale gezondheid. Ze geven ook tips hoe je er met je geliefden over kan praten. 

Creators als positieve invloed 

In het verleden heeft TikTok het best lastig gehad wanneer het om dergelijke gevoelige content ging. Zo ging er vorig jaar op het platform een video viraal waarin iemand aangaf zelfmoord te plegen. De beelden waren eerst gestreamd via Facebook Live. TikTok had best wat moeite om de kopies van die beelden (die maar bleven opduiken) offline te houden.  

Het waren uiteindelijk populaire creators die in hun eigen video’s opriepen om dergelijke praktijken te stoppen. Het is dan ook geen toeval dat de appmakers terugvallen op hun meest verantwoordelijke creators om het doelpubliek voor te lichten. 

Zit je zelf met donkere gedachten? In België is de zelfmoordlijn bereikbaar via het nummer 1813 (24/7) of www.zelfmoord1813.be. 

Als je in Nederland woont, kan je terecht bij zelfmoordpreventie 113 of www.113.nl.