Het socialemediabedrijf stelde zelf voor om een boete van 5 miljard dollar te betalen, zodat CEO Mark Zuckerberg niet meer zou vervolgd worden.


Cambridge Analytica, de naam blijft Facebook maar achtervolgen. Het Britse bedrijf kennen we omwille van het grootschalige datalek dat aan het licht kwam in 2018. Gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers werden illegaal gemanipuleerd ten faveure van de Trump-campagne in 2016. Facebook en Mark Zuckerberg kwamen zwaar onder vuur te liggen omdat het platform dit zomaar toe liet. Politico brengt vandaag een rapport naar buiten dat een nieuwe bom kan doen ontploffen voor Facebook. Het bedrijf zou destijds veel te veel hebben betaald om ervoor te zorgen dat Zuckerberg niet verder vervolgd zou worden.

Volgens Politico is het als volgt gelopen. In 2019 bezorgde de Federal Trade Commission haar officiële aanklacht aan de juridische afdeling van Facebook. Daarin stonden zowel het bedrijf als Zuckerberg persoonlijk genoemd als beklaagden. De commissie stelde zelf een boete van 106 miljoen dollar voor. Maar Facebook zou dus een minnelijke schikking van 5 miljard dollar hebben onderhandeld om ervoor te zorgen dat hun CEO en COO Sheryl Sandberg niet meer persoonlijk zouden vervolgd worden.

Werd Zuckerberg de hand boven het hoofd gehouden?

Enkele investeerders brengen dit nu naar buiten omdat ze nog steeds misnoegd zijn dat Zuckerberg er zo goed vanaf kwam. “De raad van bestuur heeft nooit een serieuze controle uitgevoerd op de onbelemmerde autoriteit van Zuckerberg. In plaats daarvan hebben ze hem alleen maar meer macht gegeven en hem beschermd door miljarden dollar uit de kas van Facebook te betalen om zijn problemen op te lossen.” Facebook wenste niet te reageren.


De FTC heeft nooit publiek bekendgemaakt dat Zuckerberg persoonlijk aangeklaagd werd in de Cambridge Analytica-affaire. De schikking lokte destijds ook binnen de commissie onenigheid uit over de aansprakelijkheid van de CEO. Het schandaal is duidelijk nog niet verteerd.

In het oog van de storm

Vandaag belooft geen fijne dag te worden voor Mark Zuckerberg. Dit artikel van Politico is slechts één van de brandjes die hij zal moeten blussen. The New York Times schrijft op zijn beurt dat Facebook bewust positieve verhalen over het platform pusht naar gebruikers om het imago van het bedrijf op te poetsen. Volgens Engadget heeft het externe comité meer uitleg gevraagd waarom politici en celebrities de huisregels van het platform zo vaak mogen overtreden zonder een berisping te krijgen. Zal Zuckerberg ooit nog rust krijgen?