Nieuws

Apple laat je eindelijk zijn apps raten in de App Store

Apple App Store abonnementen
In de App Store kan je nu ook Apples eigen apps beoordelen en een rating geven. Voordien ging dat alleen met apps van derden.

Het was al een tijdlang mogelijk om Apple-apps te verwijderen en nadien opnieuw te downloaden in de App Store. Reviews schrijven kon echter nooit. Met de stille update (die gebeurde onaangekondigd, zo bericht 9to5Mac), gaat Apple zijn eigen apps meer gelijkwaardig behandelen aan die van derde partijen. Apples eigen Mail-app een strenge beoordeling geven of verbeteringen aan Maps bejubelen? Het kan perfect.  

Het zal je dan ook niet verbazen dat de gemiddelde reviewscores voor Apples eigen apps momenteel nog vrij laag zijn. Het volume aan beoordelingen is nu eenmaal nog een pak kleiner dan dat van apps die al jaren in de App Store staan, zoals Gmail of Google Maps. Als een gevolg daarvan zit Podcasts rond de twee sterren en Apple News met een score van 2.3.  

App Store als uitlaatklep

Net zoals op vele platformen gebruiken mensen het ratingplatform om hun ongenoegen te uiten over technische problemen of andere Apple-gerelateerde kwesties. Daardoor zijn de scores niet representatief voor de kwaliteit van de apps en zullen ze nog wel rechtgetrokken voelen als het aantal reviewers toeneemt. 

Daartegenover staat dat de verandering een eerlijkere concurrentie tussen gelijkaardige apps belooft. Feedback kan voor Apple ook nodig zijn om sneller in te spelen op de belangrijkste kritieken over zijn apps. Daarnaast geeft het de App Store ook een meer open karakter, iets wat consumenten doorgaans wel weten te appreciëren.  

De rechtszaak met Epic kan Apple er binnenkort toe dwingen om zijn beleidsovereenkomst van de App Store aan te passen, waardoor ze een kleinere commissie kunnen nemen op de winst die kleinere ontwikkelaars via hun apps behalen. De keuze voor meer transparantie lijkt dus alvast een goede. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business