YubiKey Bio

Yubico heeft zijn YubiKey Bio-series gelanceerd. Het is de eerste USB-sleutel van het merk die je met een vingerafdrukscan laat inloggen op je computer.

Advertentie

De USB-sleutel heeft een USB-A- en USB-C-versie en brengt biometrische authenticatie naar een brede waaier aan apparaten. Een wachtwoord instellen wordt zo helemaal overbodig en inloggen gaat bijzonder snel. De YubiKey Bio werd al in 2019 aangekondigd, maar is nu dus ook officieel verkrijgbaar.  

De sleutel ondersteunt het FIDO- en FIDO2-protocol, waardoor hij geschikt is voor alle desktops die FIDO-diensten ondersteunen, alsook apps die met het FIDO2- en WebAuthn-protocol werken. Concreet betekent het dat de YubiKey Bio werkt met Microsoft Windows, macOS, Linux, Googleplatformen als Chrome, andere browsers als Firefox en Microsoft Edge en de meeste wachtwoordmanagers, socialemediakanalen en nog een hele reeks diensten. De populaire wachtwoordbeheerder Lastpass ondersteunt de sleutel helaas niet. 

YubiKey Bio extra beveiligd 

Uiteraard hebben ze bij Yubico rekening gehouden met extra beveiliging. De YubiKey Bio is daarom voorzien van drie chips, die de biometrische gegevens op aparte, beveiligde elementen opslaan om ze beter te beschermen tegen fysieke aanvallen. Om extra vingerafdrukken toe te voegen, gebruik je de bijhorende Yubico Authenticator for Desktop-app. De fabrikant garandeert dat je vingerafdrukscan enkel op de sleutel opgeslagen wordt en de fysieke stick nooit zal verlaten.  

De USB-key werkt zonder batterij, is waterdicht en volgens de producent ook ‘crush resistant’. De ondersteunde protocolle zijn WebAuthn, FIDO2 CTAP1, FIDO2 CTAP2 en U2F. NFC wordt niet ondersteund. Wie de key voor zijn smartphone wil gebruiken, moet dus wel voor de USB-C-versie gaan. Door die beperking zal de YubiKey Bio Series niet voor iedereen zijn, zo laat Yubico weten. Om dan te weten welke key het beste bij jou past, heeft de fabrikant een quiz voorzien

De YubiKey Bio Series is nu beschikbaar. De USB-A-versie kost 80 euro, de USB-C-versie 85 euro. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here