Nieuws

Groei in pc-verkoop loopt vast door chiptekort

chiptekort
De pc-verkoop is in het derde kwartaal van dit jaar sterk gedaald. De groei stagneert en het chiptekort zet zich door.

Hoewel het aantal verscheepte pc’s wel blijft groeien, stagneert de verkoop. Het aanbod is door het chiptekort wel heel klein geworden. Dat concludeert marktonderzoeksbureau IDC

De globale groei van pc-verkoop bedroeg voor het derde kwartaal nog maar 3,9 procent, tegenover dezelfde periode in 2020. In het tweede kwartaal bedroeg de stijging nog altijd 13,2 procent. IDC concludeert dat de pc-markt dus voor het zesde jaar op rij in de lift zit, maar dat die groei nu wel heel sterk aan het terugvallen is.  

Chiptekort blijft boosdoener 

De boosdoener is uiteraard het chiptekort en de logistieke uitdagingen die ermee gepaard gaan. “Het remote werken en thuisleren hebben de verkoop even de hoogte ingejaagd, maar nu volgt een relatieve vertraging in de uitgaven”, aldus IDC. In de Verenigde Staten loopt de trend al wat vooruit en is het aantal verscheepte pc’s voor het eerst gedaald, sinds het begin van de pandemie. 

Volgens de marktonderzoeker blijft Lenovo de grootste producent op de pc-markt, met een aandeel van 23 procent. Ze worden gevolgd door HP (22,4 procent), Dell (14,4 procent), Apple (8,8 procent) en Asus (7 procent). Opvallend is dat Dell het voorbije kwartaal de sterkste groeier was, tegenover een jaar eerder. Zijn verkoop steeg met 26 procent. HP ging het sterkst achteruit, met 5,8 procent. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business