Nieuws

Techneut installeert werkende USB-C-poort in iPhone

USB-C voor iPhone
Een student-ingenieur heeft de Lightning-poort van een iPhone verwisseld met een USB-C-aansluiting. Hij hoopt dat Apple zijn voorbeeld volgt.

Dat Apple voorlopig nog de enige fabrikant is die geen USB-C-poort gebruikt voor zijn smartphones, heeft masterstudent aan de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) Ken Pillonel geïnspireerd tot een leuk experiment. Hij installeerde (met succes) een USB-C-poort in een iPhone X en toonde het resultaat op YouTube. 

In een eerdere blogpost legt de jongeman uit hoe hij dankzij reverse-engineering de Lightning-connector kon verwisselen met een USB-C-aansluiting. De iPhone X is niet alleen oplaadbaar via de poort, ze kan ook gewoon data overdragen.  

Pillonel kwam te weten dat Apple Lightning-connectors bezorgt aan gecertificeerde partners die USB-C-naar-Lightning-kabels maken. De techneut kon de Lightning-connector van zo’n third party-kabel losmaken en het metalen gedeelte verwijderen om de PCB bloot te leggen. Vervolgens nam hij het vrouwelijke poortgedeelte van een iPhone en soldeerde de delen aan elkaar. “Vanaf dat moment had ik al mijn eerste, werkende prototype”, klinkt het.   

USB-C-poort voor iPhone 

Vervolgens was het zaak om het C94-bord na te bouwen zodat het volledig in een iPhone-behuizing zou passen. Ook dat proces documenteerde Pillonel op zijn YouTubekanaal.  

Een iPhone met USB-C-poort is al een tijdje de grote wens van wie één kabel wil kunnen gebruiken voor al zijn toestellen. In 2016 introduceerde Apple USB-C al voor zijn MacBooks en vervolgens werd Lightning ook bij de iPad Pro ingeruild voor het gestandaardiseerde type. Officieus hoort nu dus ook de iPhone X van Pillonel thuis in dat rijtje. 

De Europese Unie wil alle fabrikanten verplichten om al hun smartphones en tablets uit te rusten met een USB-C-connector. De bedoeling is om de elektronische afvalberg te verminderen én het gebruiksgemak te verhogen. Wellicht zal het niet lang meer duren voor Apple straks volledig de omschakeling maakt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business