Nieuws

Sustaineer-bestelwagen van Mercedes zuivert de lucht

Sustaineer
Sustaineer, de nieuwe elektrische bestelwagen van Mercedes, gaat nog een stapje verder dan CO2-neutraliteit en zal zelfs lucht kunnen zuiveren.

Mercedes gaat de Sustaineer officieel voorstellen op de COP26-klimaatconferentie, die op 31 oktober plaatsvindt in Glasgow (Schotland). Daar wil de constructeur zijn inspanningen rond elektrische mobiliteit in de verf zetten. Duurzaamheid is volgens het merk dus meer dan het concept van een volledig elektrische wagen. Haarfijne partikelfilters aan de voorkant en onder het chassis zuiveren de lucht rond de bestelwagen, wat zijn snelheid ook is. De remschijven zijn ook nog eens uit gietijzer gemaakt en kregen een keramische coating om slijtage te verminderen en dus de hoeveelheid fijn stof te beperken.  

Zo ecologisch mogelijk 

De Sustaineer beschikt ook over zonnepanelen op zijn dak, om zijn rijbereik nog verder te verlengen. Zo zal hij ook minder vaak aan de laadpaal moeten hangen, wat de CO2-uitstoot nog meer helpt verlagen. In de bestelwagen zal je tools en laptops kunnen aansluiten en gebruiken zonder dat het voertuig aan moet staan. 

Hoewel zonne-energie bij EV’s zeker niet nieuw is, hoopt Mercedes dat de toevoegingen elektrische wagens zo groen mogelijk kan maken. Zelfs de verwarming in de cabine wordt efficiënt gemaakt, door elementen dicht bij de bestuurder en passagier te verwarmen, waaronder zelfs de gordel. Voor niet-dragend materiaal werd gerecycleerd huishoudelijk afval gebruikt en de afscheidingswand met de passagiers achterin bestaat uit natuurlijk riet. De onderkant van de bestelwagen is afgewerkt met polytprolyleen en gebruikte banden. 

Sustaineer als conceptwagen? 

De Sustaineer geldt vooral als concept om te laten zien wat er zoal mogelijk is op vlak van ecologie. Mercedes heeft nog niet laten bevestigd of de bestelwagen in massaproductie zal gaan. Het merk gaf wel aan dat de technologie aan boord ontworpen is met productie op grote schaal in het achterhoofd. Mogelijk gaat de constructeur die toepassen op nieuwere versies van bestaande modellen. Daarnaast wil Mercedes ook een duurzamere manier vinden om batterijpakketten te repareren. 

Connected Carecologieelektrische wagenmercedes

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals