James Webb Space Telescope
Credit: NASA Twitter

NASA heeft de lancering van de James Webb Space Telescope nog maar eens moeten uitstellen. Die was gepland voor 18 december, maar schuift op.

Advertentie

De lancering zou nu ten vroegste op 22 december kunnen doorgaan. Het uitstel is een gevolg van een incident tijdens de montage van de telescoop aan de Ariane 5-raket, die het instrument naar de ruimte moet brengen. “Een plotse, onvoorziene ontkoppeling van de klem (die de telescoop aan de adapter van het lanceringstoestel verbindt) veroorzaakte trillingen doorheen het observatorium”, aldus de NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zegt tegen het einde van de week een update te geven over de situatie.

James Webb Space Telescope, opvolger van Hubble 

De James Webb Space Telescope geldt als de opvolger van de legendarische Hubble. De ontwikkeling van het nieuwe, veel krachtigere instrument heeft een bijzonder hobbelig parcours afgelegd. Al in 1996 gingen de werken van start. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de telescoop in 2007 te kunnen lanceren, maar twee jaar eerder moest het ontwerp terug naar de tekentafel. 

In 2016 werd de James Webb Space Telescoop voltooid, maar werd dan toch niet als gefinaliseerd beschouwd door zijn te complexe constructie. Pas in 2019 kreeg het instrument eindelijk definitief groen licht, maar toen barstte de coronapandemie in alle hevigheid los. Om een zoveelste tegenslag te vermijden wil de NASA het dus op safe spelen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here