Nieuws

Recordbrekende NFT-transactie bevat een reukje

Een NFT-collectie is voor maar liefst 532 miljoen dollar over de virtuele toonbank gegaan. De koper en de verkoper blijken echter dezelfde persoon te zijn.

Een NFT die voor vele miljoenen dollars verkocht wordt, daar kijken we al lang niet meer van op. Toch wist één transactie heel wat aandacht te trekken. Een CryptoPunk NFT-collectie leverde een bedrag van 532 miljoen dollar (468,5 miljoen euro) op. CryptoPunks zijn verzamelingen van cryptotokens die tot 10.000 tokens kunnen bevatten en hebben de basis gelegd voor de hedendaagse NFT-hype. De transactie verpulvert daarmee het vorige record dat op naam van digitaal kunstenaar Beeple staat, die in maart een werk voor 69 miljoen dollar wist te verkopen.

Flash loan

Of het record ook officieel zal erkend worden, dat is maar een andere vraag. Hoewel de koper van de NFT onbekend is, kwam al snel aan het licht dat koper en verkoper één en dezelfde persoon zijn. De koper maakte gebruik van een slimme truc om de NFT tussen drie verschillende cryptowallets te transfereren. Die persoon zette een ‘smart contract’ op zodat de ene cryptowallet geld kon ‘lenen’ van een andere cryptowallet. Dit heet in vaktermen een ‘flash loan’ en dergelijke constructies zijn in de cryptowereld lang niet ongebruikelijk. Aangezien er ook geen limiet bestaat op het aantal cryptowallets dat éénzelfde persoon beheert, kan je dus perfect een flash loan aan jezelf toekennen.

Na de transactie werd de NFT gewoon weer overgezet naar zijn oorspronkelijke locatie alsof er nooit een verkoop heeft plaatsgevonden. Wellicht is de eigenaar alsnog van plan zijn NFT-collectie te gaan veilen en diende de transactie meer als een publiciteitsstunt om de prijs te kunnen optrekken.

Ook bedrijven beginnen stilaan mee op de hype van non fungible tokens te springen. Hamburgerketen Quick veilde vorige week ter ere van hun vijftigste verjaardag een opname van het recept van hun beroemde Giant-saus in de vorm van een NFT. Die veiling leverde een kleine 30.000 euro op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business