Nieuws

Luchtvaart- en telecomsector gaan risico’s van 5G in kaart brengen

5G vliegtuig
Amerikaanse airliners gaan samen met experts uit de telecomsector onderzoeken of 5G-netwerken risico's kunnen inhouden voor de luchtvaart.

De twee partijen gaan onderling gegevens uitwisselen en alle mogelijke storingen die 5G-straling met zich kan meebrengen in kaart brengen. Dat maakten Aerospace (de vereniging voor de luchtvaartsector) en vertegenwoordigers van de telecomindustrie samen bekend.  

Aan de zijde van de luchtvaartmaatschappijen klinkt het namelijk dat de sterkere draadloze signalen wel degelijk een impact zouden hebben op de apparatuur in de cockpits van vliegtuigen en helikopters. Dat kan bijzonder gevaarlijk zijn wanneer het zicht slecht is (bijvoorbeeld bij sneeuw of mist) en de piloten voor de landing een beroep moeten doen op hun systemen.  

Dat zou op zijn beurt weer vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken. De vliegmaatschappijen zeggen dat het ruw geschat kan leiden tot extra kosten van 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro).  

Telecomsector: “5G wél veilig” 

Andere geluiden horen we bij de Amerikaanse telecomsector. Die heeft in totaal al zo'n 81 miljard dollar besteed aan frequentierechten voor 5G. Volgens de providers is de straling van 5G voldoende gescheiden van andere frequenties, zoals die voor communicatie van piloten of andere vliegtuigapparatuur. 

Beide partijen willen nu toch rond de tafel gaan zitten om hun bevindingen naast elkaar te leggen en informatie uit te wisselen. Op die manier willen ze een beter zicht krijgen op de reële risico's. Zowel de luchtvaartindustrie als de telecomsector zeggen dat ze aan een op grondig onderzoek gestoelde oplossing werken om 5G veilig te kunnen uitrollen en tegelijkertijd de veiligheid van de luchtvaart te garanderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business