Nieuws

Telenet lanceert 5G in Antwerpen, Leuven en de kust

Telenet is klaar voor 5G. Vanaf 6 december zal Telenet 5G integreren in zijn mobiele abonnementen in regio’s rond Antwerpen, Leuven en de kust.

Telenet heeft dit jaar een speciaal Sinterklaas-cadeau in petto voor zijn mobiele abonnees in en rond Antwerpen, Leuven en de Belgische kust: 5G. De telecomprovider zal in deze regio’s vanaf 6 december zijn eerste commerciële mobiele 5G-netwerken lanceren, laat Telenet weten via een persbericht. 5G zal beschikbaar zijn voor de tariefplannen ONEONEup, KLIK, en KING en KONG Business.

Opvallend is dat 5G niet zal leiden tot een meerkost in deze abonnementen. Je hebt wel een smartphone nodig die 5G kan ondersteunen. Die zijn tegenwoordig gelukkig niet meer zo moeilijk te vinden voor een schappelijke prijs. Het grootste voordeel van 5G voor consumenten is een veel snellere en stabielere internetverbinding. Voor ONE worden de mobiele snelheden opgetrokken tot 150 Megabit per seconde, de andere abonnementen kunnen op 5G tot 1 Gigabit per seconde halen. De mobiele snelheden evenaren zo die van het vaste netwerk. In het voorjaar van 2022 volgen de abonnementen van BASE en de overige tariefplannen van Telenet (WIGO, King & Kong en Telenet Mobile) en Telenet Business.  

Uitrol 5G versnelt in 2022

Telenet moet nog geleidelijk te werk gaan met de uitrol van haar 5G-netwerken aangezien de spectrumveiling nog niet heeft plaatsgevonden. In deze fase beroept Telenet zich nog op de voorlopige licentie die het BIPT hen in de zomer van 2020 toekende. In december is de 5G-dekking nog beperkt tot enkele zones rond Antwerpen, Leuven en de kust. De dekking blijft ook nog beperkt tot een zone rond de zendmast. Vanaf 2022 zal dit aanzienlijk uitgebreid worden naar de grote Vlaamse steden en langs de snelwegen.

5G

Om 5G te lanceren zijn er verschillende voorbereidingen nodig.  Deze nieuwe technologie vereist nieuwe hardware en software in het besturingssysteem van het mobiele netwerk, gezien 5G helemaal anders werkt dan 3G of 4G. Maar ook de antennes op de zendmasten moeten vernieuwd worden. Telenet werkt hiervoor samen met respectievelijk het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. Deze ombouw van het netwerk vraagt significante investeringen, waardoor de uitrol geleidelijk gebeurt. Tegen 2025 zou het hele mobiele netwerk van Telenet en BASE uitgerust moeten zijn met 5G.

5G voor bedrijven

5G moet vooral een katalysator zijn voor innovatie in de zakelijke markt.  De komende jaren zal dit aanbod van concrete 5G-toepassingen naar verwachting steeds meer groeien. Telenet Business zal zijn 5G-aanbod naar grotere bedrijfsklanten zoals ziekenhuizen, overheden, scholen of logistiek in het voorjaar van 2022 lanceren. Naast de tests die het nu uitvoert, zal Telenet Business blijven inzetten op de ontwikkeling van nieuwe toepassingen via samenwerkingen.  

Ook Orange richt zich in hun voorbereidingen op 5G vooral tot de zakelijke markt. Na proefprojecten in de haven van Antwerpen opende de telecomprovider recent nog een 5G-lab voor bedrijven in de koekenstad. Natuurlijk zit ook Proximus niet stil. Proximus maakt van zijn voorlopige licentie al gebruik om in het voorjaar van 2020 al ‘light 5G aan te bieden, de eerste openbare 5G-netwerken in België.

5ginstanieuwsmobielslidertelecomtelenet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals