Nieuws

Chinezen woedend nadat ruimtestation bijna botst met Starlink-satellieten

Starlink
SpaceX-CEO Elon Musk heeft zich de woede van de Chinezen op de hals gehaald. Het regende verwijten na de lancering van Starlink-satellieten.

China kloeg dat zijn ruimtestation gedwongen werd om een ontwijkend manoeuvre te maken nadat het dreigde te botsen met een lading Starlink-satellieten die SpaceX onlangs lanceerde. Dat meldt het persbureau Reuters.  

Het Chinese ruimtestation had de voorbije maanden twee zogenaamde ‘close encounters’ met Starlink-satellieten, op 1 juli en 21 oktober. Dat moet blijken uit een document dat China eerder deze maand bezorgde aan het ruimtevaartagentschap van de VN. “Om veiligheidsredenen heeft het China Space Station preventieve collisie-vermijdende maatregelen ondernomen”, zegt China in een mededeling die gepubliceerd werd op de website van het United Nations Office for Outer Space Affairs. 

Starlink en SpaceX geviseerd

SpaceX heeft niet onmiddellijk gereageerd op de Chinese woede, mede omdat de klachten niet door een onafhankelijke bron bevestigd werden. Online kreeg het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk er flink van langs. Zo noemde een gebruiker op Weibo (een Chinese Twitter-variant) de Starlink-satellieten “niets meer dan een hoop ruimteafval”, terwijl iemand anders ze beschreef als “Amerikaanse wapens voor oorlog in de ruimte”. “De risico’s van Starlink worden geleidelijk aan duidelijk. De hele mensheid gaat moeten boeten voor hun activiteiten”, klinkt het nog. 

Er draaien momenteel bijna 30.000 satellieten en afval rond onze planeet. Wetenschappers zijn vragende partij om meer gegevens uit te wisselen, om catastrofale botsingen te vermijden. SpaceX alleen al heeft bijna 1.900 satellieten in een baan om de aarde geschoten. En er staan nog meer lanceringen op de planning. 

Elon Musk is intussen een bekende figuur geworden in China. Tesla ligt er wel al geruime tijd onder verstevigd toezicht van regulatoren. Zij willen immers voorkomen dat de Amerikaanse fabrikant een te grote invloed krijgt op de Chinese markt.

ruimtevaartsliderspacexstarlink

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN