Nieuws

Sony stelt 2022 Bravia XR line-up televisies voor

Sony Bravia XR CES 2022
Sony heeft vandaag een gloednieuwe line-up televisies voor 2022 voorgesteld. Naast modellen met OLED en Full Array LED kan je binnenkort ook genieten van Bravia XR in combinatie met QD OLED en Mini LED.

Recent nog reviewden we de Sony A90J, ongetwijfeld een van onze favoriete televisies van 2021. Technologie staat echter niet stil en op CES 2022 werd er vandaag al vooruit gekeken met de introductie van nieuwe generatie Bravia XR televisies. 

Bravia XR nu nog beter

De XR cognitieve processor zal ook dit jaar het hart van de Sony televisies vormen en werd uitgebreid met nog meer modellen. Nieuw zijn zo de A95K serie, die voorzien is van een Quantum OLED (QD)-paneel. Zit paneel zorgt in combinatie met de XR OLED Contract Pro technologie voor een betere helderheid en diepere zwarttinten ten opzichte van traditionele OLED-displays. Het kleurenpallet is ook veel breder dankzij XR Triluminos Pro, wat zorgt voor een zeer natuurlijke kleurweergave. 

Veel beter dan de A95K serie wordt het niet. De Standaard kan ook omgekeerd geplaats worden.

De A90K serie introduceert nieuwe formaten OLED aan de consument, met modellen van 48 en 42 inch ter aanvulling van de 55, 65 en 83 inch die je vindt bij de A90J serie uit 2021. De A80K zal nieuwe uitvoeringen zien van 55, 65 en 77 inch ter vervanging van de vorige generatie. Allemaal zullen ze kunnen genieten van bovenstaande XR-technologie. 

Sony A90K OLED
De Sony A90K.

De Z9K serie en X95K serie zijn dan weer voorzien van Mini LED, een technologie die LCD-panelen veel dichter bij de kwaliteit van OLED moet brengen en bijvoorbeeld ook al gebruikt wordt in Apple’s MacBook Pro. Belangrijk hier is de XR Backlight Master Drive technologie, die zorgt voor een zeer hoge maximale helderheid en beter contrast. In tegenstelling tot Full Array LED zal je ook veel minder last hebben van blooming, het verschijnen van een witte waas rond objecten, zoals bij de aftiteling van een film. Dit probleem wordt vaak opgelost door het scherm te dimmen, maar is dankzij XR Backlight Master Drive dus niet meer nodig. 

Tot slot zorgt de X90K serie zorgt voor de beste Full Array LED-televisies in het aanbod van Sony. 

Sony Z9K
Sony Bravia Z9K.

Beter Netflix kijken

Alle Bravia XR-toestellen zullen verder voorzien worden van betere kleurendiepte, een flexibeler kleurcontrast en een Netflix Adaptive Calibrated Mode. De modus zorgt ervoor dat je in een donkere kamer de serie ziet zoals bedoeld door de filmmaker. In een te lichte omgeving zal de helderheid automatisch aangepast worden, zodat je alles toch nog duidelijk kan zien.

Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd in de vorm van Acoustic Surface Audio+, de technologie die ook al in de vorige generaties zagen en door trillingen van het OLED-paneel zorgt voor een nog betere geluidservaring. Omdat dit bij LED niet mogelijk is, wordt daar gebruik gemaakt van Acoustic Multi-Audio, een andere benaming voor 3D-geluid. 

Nu ook met camera en kleinere afstandsbediening

De gebruikservaring werd dit jaar verder aangepakt. Dat doet Sony onder andere door de introductie van de Bravia Cam, die standaard meegeleverd wordt met de Z9K en A95K serie en los te koop is voor andere modellen. De camera maakt videochat via Google Duo mogelijk, maar kan ook voor geluidsoptimalisatie zorgen door je positie te bepalen, laat je handgebaren gebruiken en zorgt voor automatische energiebesparing door het scherm te dimmen als er niemand aanwezig is. Om je privacy te garanderen kan de camera ook fysiek uitgeschakeld worden.

De nieuwe Sony Bravia Cam.

De nieuwe premium afstandsbediening bouwt verder op het model van vorig jaar dat oplicht wanneer je ze vastneemt, maar doet dat in een formaat dat 36 procent kleiner is. De streaming toetsen staan nu ook onderaan, wat ons toch weer wat vreemde handgebaren gaat besparen. Een laatste leuke extra is de ondersteuning voor het zinnetje “Oké Google, vind mijn afstandsbediening.”

Sony Bravia XR CES 2022 afstandsbediening
De nieuwe premium afstandsbediening zet minimalisme centraal.

Bravia Core blijft aanwezig als de streamingdienst met toegang tot films uit de stallen van Sony Pictures, waaronder de Spiderman franchise en de verfilming van de PlayStation game Uncharted. De console werkt natuurlijk ook naadloos samen met de nieuwe Bravia line-up en zal automatisch de juiste profielen toepassen, afhankelijk of je aan het gamen bent of een film kijkt op je PlayStation 5.

https://www.youtube.com/watch?v=IVyjshlXeeI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business