De Exynos 2200 zou gisteren door Samsung aan de wereld getoond worden, maar het liep anders. Wanneer krijgen we de SoC dan wel te zien?

Advertentie

Samsung deelde op 30 december via sociale media nochtans een uitnodiging voor het lanceringsevenement van de Exynos 2200 op 11 januari. Maar wie hoopte een glimp van de SoC op te vangen, kwam bedrogen uit. Samsung laste het lanceringsevenement af zonder daar zelf over te communiceren. Ook zijn alle posts die verwijzen naar het lanceringsevenement verwijderd van de sociale media-accounts van Samsung. Het is onduidelijk wanneer een nieuw lanceringsevenement zal plaatsvinden.

Voor wie nog niet van de Exynos 2200 gehoord heeft: dit is de nieuwste generatie SoC ontwikkeld door Samsung’s LSI-afdeling. Met de nieuwe chipset wil Samsung zich vooral focussen op mobiel gamen. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant sloot een partnership met AMD om diens geavanceerde RDNA2 Radeon GPU in de chip te integreren. De chip moet ook voor topprestaties van de camera’s en betrouwbare 5G- en Wifi 6-connectiviteit zorgen.

Slechte benchmarktests

In de praktijk leek de Exynos 2200 die papieren beloftes nog niet helemaal te vervullen. Uit benchmarktests bleek dat de Exynos 2200 over de hele lijn minder presteert dan de Snapdragon 8 Gen 1 van Qualcomm. De aanwezigheid van de chipset zou zelfs het totale RAM-geheugen van de Samsung Galaxy S22 naar beneden trekken. Dit zou één van de redenen kunnen zijn dat de lancering is uitgesteld.

Een andere logische verklaring zou wederom de globale chipcrisis kunnen zijn. In ieder geval is er iets aan de hand bij de LSI-divisie, want eind vorig jaar stelde Samsung de lancering van de Exynos 1200 ook al uit.

Wat met de S22?

Normaal gezien zou de Exynos 2200 zijn grote debuut maken in de Galaxy S22-reeks, althans toch in bepaalde regio’s. Maar aangezien het vlaggenschip op 8 februari zal worden aangekondigd lijkt dat plots niet meer realistisch. Voor de Europese markt zou Samsung wellicht sowieso voor een Snapdragon 8 Gen 1 gekozen hebben, dus het uitstel van de Exynos 2200 hoeft de lancering van de S22 zeker niet in gevaar te brengen.

De bal ligt nu in het kamp van Samsung om te communiceren wat er aan de hand is met Exynos 2200. Van zodra zij de radiostilte hebben doorbroken, lees je het hier.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here