Ericsson

Ericsson heeft Apple voor de rechter gedaagd. Het Zweedse telecombedrijf zegt dat de iPhonebouwer twaalf van zijn patenten geschonden heeft.

Advertentie

De aanklacht van Ericsson draait rond patenten die de werking van netwerktechnologie beschrijven. Daarin staan onder meer methodes voor 5G-verbindingen beschreven.  

Het betreft een dubbele rechtszaak: de Zweedse netwerkreus heeft Apple aangeklaagd in de Amerikaanse staat Texas én op een nog niet meegedeelde plek in de Verenigde Staten. Het gaat in totaal om acht patenten, waarvan er telkens vier behandeld moeten worden in elke rechtszaak. 

Ericsson stapt naar rechter 

Hoe is het zover kunnen komen? Beide telecomreuzen hebben nochtans een tijdlang met elkaar onderhandeld, maar ze zijn er dus niet uitgeraakt in onderling overleg.  

In 2015 gingen Apple en Ericsson nog een samenwerking aan. Apple kreeg van de Zweden de toestemming om een deel van zijn patenten toe te passen bij de productie van iPhones. Het contract dat regelde hoe dit gebeurde, is intussen verlopen. De Zweden vallen er dus over dat Apple die zomaar verder blijft gebruiken. 

“We stellen vast dat Apple onze technologie nu zonder licentie gebruikt. En dat ondanks het feit dat onze eerdere overeenkomst verlopen is en we geen nieuw akkoord hebben kunnen bereiken”, klinkt het bij Ericsson. Apple heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de rechtszaken.