Nieuws

Vrije modemkeuze vanaf vrijdag 28 januari mogelijk in Nederland

Vrije modemkeuze Nederland België
Vanaf vrijdag 28 januari 2022 zullen Nederlanders zelf kunnen bepalen welke modem(router) ze gaan gebuiken in hun netwerk. Vrije modemkeuze is een feit.

In 2020 diende een Nederlander die klant was bij provider Ziggo een klacht in omdat hij niet zelf kon beslissen welke modem en router hij kon gebruiken. Daarop besliste de Nederlandse geschillencommissie voor telecommunicatie begin mei 2021 dat Ziggo een vrije modemkeuze moest gaan aanbieden.

Nu is het VTKE (een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur) verheugd dat eindgebruikers in Nederland vanaf vrijdag 28 januari een vrije modemkeuze hebben. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe beleidsregel opgesteld waarin bepaald is dat providers eindgebruikers niet langer kunnen verplichten de modem te gebruiken die de internetprovider aanbiedt.

Vrije modemkeuze in Nederland

De Europese Unie is met verordening 2015/2120 al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze. Na Finland, Duitsland en Italië kunnen nu ook Nederlandse eindgebruikers vanaf 28 januari 2022 zelf hun eindapparaat kiezen of besluiten of ze die van hun provider kiezen.

Providers beweerden lang dat er technische en veiligheidsredenen waren om deze keuze niet mogelijk te maken, hoewel die al uitvoerig waren besproken en herhaaldelijk weerlegd. Bovendien blijkt dat in de landen waar de optie reeds vele jaren bestaat, geen van deze bezwaren uiteindelijk bevestigd werden.

Nu heeft de ACM dus een nieuwe beleidsregel opgesteld waardoor het voor eindgebruikers mogelijk wordt een eigen modem te kiezen. De kwaliteit van een internetmodem is essentieel voor een goed netwerk.

VTKE: “Een vrije markt stimuleert innovaties en geeft eindgebruikers de mogelijkheid een keuze te maken die past bij hun behoefte en budget.”

Vrije modemkeuze in België?

Momenteel is er in België nog geen vrije modemkeuze. Het BIPT heeft in december zijn werkprogramma voor 2022 gepubliceerd en dat omvat het plan om in het eerste kwartaal van 2022 een openbare raadpleging op te zetten omtrent het gebruik van eindgebruikersapparatuur op de diverse netwerkinfrastructuren (keuze van de modem/router/CPE). De eerste stappen worden dus binnenkort gezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business