Nieuws

40 Starlink-satellieten vernietigd door magnetische storm 

Starlink
Een magnetische storm heeft 40 Starlink-satellieten vernietigd. Dat gebeurde op de rand van de dampkring, waarna de satellieten opbrandden.

De cluster Starlink-satellieten werd verrast door een geomagnetische storm, waardoor ze niet alleen compleet onbruikbaar werden, maar ook nog eens richting de aarde stortten. Brokstukken bereikten ons aardoppervlak niet omdat de satellieten gewoon opgebrand zijn in de atmosfeer. 

De geomagnetische storm afgelopen vrijdag was het gevolg van een uitbarsting op de zon, eind januari. Die straling bereikte vervolgens onze planeet. Het was de bedoeling dat de Starlink-satelietten door de storm heen zouden vliegen, maar door de toegenomen luchtdruk, liep het anders af. 40 van de 49 satellieten konden niet stijgen. 

SpaceX had de lading van 49 satellieten vorige week gelanceerd als zoveelste aanvulling voor zijn Starlink-netwerk. Intussen draaien officieel al 4.408 Starlink-satellieten rond de aarde. Dat grote aantal is nodig om een snel netwerk aan te bieden voor internet-schotelantennes. Zoals bekend is het de missie van SpaceX en Starlink om satellietinternet naar afgelegen gebieden te brengen. 

Bij elke lancering worden de satellieten naar een hoogte van 210 kilometer gebracht. Dat is het gebied waar onze dampkring geleidelijk aan overgaat in het vacuüm van de ruimte. Eens op die plek aangekomen moeten de satellieten zelf nog een beetje klemmen op in hun definitieve baan terecht te komen. Daar ging het door de storm dus mis.  

SpaceX koos bewust voor dat grensgebied, zodat de satellieten niet als ruimte-afval rond onze planeet blijven draaien. Ze kunnen dan gewoon opbranden in de atmosfeer als er iets misgaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business