Nieuws

Twitter herstelt geschorste accounts die Russische leger trackten 

geschorste accounts
Twitter heeft geschorste accounts hersteld die het per vergissing had geblokkeerd. Het ging om onderzoekers die desinformatie bestrijden.

De tweets kwamen vanuit Oekraïens kamp en waren afkomstige van mensen die aan open source intelligence investigation (OSINT) doen. Hun missie is om fake news op te sporen en desinformatie te bestrijden. Twitter erkent zijn fout en heeft de geschorste accounts weer geactiveerd. Dat meldt TechCrunch. De Russische invasie van Oekraïne bemoeilijkt klaarblijkelijk het correct modereren van tweets.  

Volgens gebruikers lag het massale rapportages van de accounts aan de schorsingen. Volgens Yoel Roth (Twitter Head of Site Integrity) was dat helemaal niet het geval. De fout lag uitsluitend bij menselijke moderatoren die proactief op zoek gingen naar gemanipuleerde media. 

Geschorste accounts hersteld 

“We hebben proactief gemonitord naar tweets die onze gebruiksovereenkomsten zouden kunnen schenden”, zegt een woordvoerder van Twitter aan TechCrunch. “In dit geval hebben we onterecht actie ondernomen tegen de accounts in kwestie. We gaan dat uitvoerig evalueren en hebben een aantal van de accounts alweer hersteld”, klinkt het. 

Bovenop het proactief monitoren van gemanipuleerde media uit de regio, heeft Twitter ook gereageerd op de Oekraïense crisis, met tips over hoe je accounts beter kan beveiligen. De voorbije weken kregen Oekraïense websites volop af te rekenen met cyberaanvallen. Socialmedia-accounts die lokaal nieuws deelden, zijn ook een mogelijk doelwit. 

Twitter Safety heeft een aantal tweets gepost in het Oekraïens, met tips hoe je accounts kan beschermen met sterkere paswoorden en tweestapsverificatie. Het socialmediaplatform deelde ook links naar zijn supportpagina voor wiens accounts gehackt werden en wie geen toegang meer had tot Twitter.  

Tot slot heeft Twitter ook nog instructies gedeeld om lokale info uit te zetten en weg te halen uit voorgaande tweets. Gebruikers die het echt niet meer weten, krijgen het ietwat vreemde advies om hun account helemaal te deactiveren en te verwijderen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business