Oekraïne vraagt hulp aan hackers

Het conflict Rusland-Oekraïne is geëscaleerd en betekent ook dat het land digitaal onder vuur ligt. De overheid zoekt nu hulp.

Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het land is op zoek naar hackers die willen helpen om in te zetten op verbeterde cyberveiligheid voor instellingen, bedrijven en burgers. Op die manier wil de Oekraïense overheid zich gaan verderdedigen tegen de (cyber)oorlog die Rusland de voorbije dagen heeft opgedreven.

Cyberoorlog

Oekraïne wordt helaas niet alleen aangevallen op de grond of vanuit de lucht, er is ook een onzichtbare oorlog aan de gang. Om zich daartegen te kunnen wapenen, zoekt Oekraïne dus hackers die willen helpen. Ook het Oekraïense bedrijf Cyber Unit Technologies werd door de overheid gevraagd om te helpen, dat schrijft Reuters.

Op verschillende fora wordt er doorgelinkt naar een bestand in Google Docs waarbij mensen al hun skills kunnen doorgeven. Het gaat zelfs al zo ver dat Cyber Unit Technologies mensen die zich aanbieden opdeelt in teams. Zo zou er een offensief en defensief team ingesteld zijn. Wie zich heeft aangemeld, moet gescreend worden.

Het ministerie van Defensie in Oekraïne had eerder al aangegeven dat een militaire cybereenheid moest worden samengesteld. Het ziet er nu naar uit dat het land er niet in geslaagd is om dat op tijd rond te krijgen.