Nieuws

Hackersgroep Ghostwriter nam Meta-accounts van Oekraïense toplui over 

Oekraïense politici en legerofficieren zagen het voorbije weekend hun Facebook-accounts gehackt door de hackersgroep Ghostwriter.

Meta bevestigt het nieuws. De hackers van Ghostwriter konden zich toegang verschaffen tot de Facebook-accounts van uiteenlopende Oekraïense prominenten, waaronder journalisten, politici en legerofficieren. Het is niet precies duidelijk hoeveel personen het slachtoffer werden van de aanval en om hoeveel mensen het gaat. 

De hackersgroep achter de aanvallen gebruikte klassieke phishing-tactieken om inloggegevens te stelen via e-mails met daarin valse links. Daarna konden ze de e-mailaccounts overnemen en de tweestapsverificatie voor Meta omzeilen. Vervolgens publiceerden ze desinformatie op de Facebook-pagina’s, onder meer in de vorm van YouTube-video’s waarin het Oekraïense leger zwak genoemd werd. Daarin zou ook te zien zijn hoe ze zich overgeven aan de Russische troepen. 

Ghostwriter en nepnieuws 

Daarnaast heeft Meta ook nog een netwerk van 40 nepaccounts verwijderd, zowel op Facebook als op Instagram. Daar deden hackers zich voor als journalisten, die Oekraïners contacteerden. Ze verspreiden ook links naar een fake news-website, waar ze beweerden dat het Westen het toch niet zo goed zou voorhebben met de Oekraïense bevolking. 

Om de golf aan desinformatie tegen te gaan heeft Meta naar eigen zeggen extra factcheckers ingezet. Zuckerberg en co willen ook een label toekennen aan media die effectief door Oekraïne beheerd worden. De Russen, van hun kant, mogen ook niet meer adverteren op de Meta-platformen. 

Als tegenreactie heeft Rusland de toegang tot Facebook in zijn land beperkt. De Russische telecomwaakhond stelt ironisch genoeg dat Meta “fundamentele mensenrechten geschonden heeft”, door hun media (die zijn ‘gecontroleerd’ noemen) te blokkeren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business