Nieuws

EU en VS bereiken akkoord over data transfer

De Europese Unie bereikt een akkoord met de Verenigde Staten over een nieuwe deal rond datastromen tussen beide partijen.

Daarmee belooft er een einde te komen aan een lange twijfel rond het versturen van data. Persbureau Reuters maakte het nieuws van de deal bekend. De overeenkomst moet ervoor zorgen dat er opnieuw een eenvoudige overdracht van gegevens kan plaatsvinden tussen Europa en de Verenigde Staten. De exacte inhoud van de nieuwe deal is nog niet bekend.

“Ik ben zeer tevreden dat we in principe een overeenkomst hebben gevonden op een nieuwe framework voor transatlantische datastromen”, zo meldt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie in gezamenlijke persconferentie met Amerikaans president Joe Biden. “Dit voorziet voorspelbare en betrouwbare datastromen tussen de EU en VS, waarbij privacy en burgerlijke vrijheden worden beschermd.”

Hiermee vormt het dus een opvolger van het Privacy Shield dat in 2016 van kracht ging. Dit werd echter enkele jaren later stopgezet. Deze overeenkomst zorgde ervoor dat Europese burgers nog steeds de nodige bescherming van hun data zouden krijgen indien techbedrijven hun gegevens zouden doorsturen naar de Verenigde Staten. Daar zouden de privacy-wetten immers niet even streng zijn als bij ons.

Onwettig

In juli van verklaarde het Europese Hof van Justitie het Privacy Shield echter nietig. Het zou toch niet de vereiste bescherming van de Europese wetgeving bieden. Facebook maakte toen bijvoorbeeld duidelijk dat het hier niet van gediend was en dreigde voor een eerste keer om zijn diensten uit Europa weg te trekken. In februari van 2022 uitte moederbedrijf Meta nogmaals hetzelfde dreigement.

Gezien de twee verschillende wetgevingen rond privacy van beide partijen wordt de uitwerking van het akkoord niet eenvoudig. Net als bij het Privacy Shield zal ook hier het Europese Hof van Justitie een laatste zeg hebben over de implementatie van het akkoord. Of dit positief wordt, valt nog af te wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business