Nieuws

Vestager: ‘Mogelijk in april deal rond opvolgen content door techreuzen’

Een aankomende EU-deal die technologiebedrijven verplicht om meer moderatie te voorzien op hun platformen kan in april al worden goedgekeurd.

Hiermee dreigt de Europese Unie een nieuwe kaakslag te leveren aan techreuzen. De deal tussen landen van de EU en de Europese wetgevende instanties zou hen echter verplichten om meer in te zetten op het beheer van de content op hun eigen platformen. Dit zou voor een sterkere bescherming van de gebruikers moeten zorgen. Het bericht over de deal is afkomstig van persbureau Reuters. De wetgeving krijgt de naam Digital Services Act en zou mogelijk voor het einde van april gestemd kunnen worden.

“Er is een zeer sterk momentum om de zaken aan te pakken”, zo meldt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging aan Reuters. “En het leiderschap van het Franse presidentschap geeft ons misschien de mogelijkheid om de Digital Services Act af te werken voor het einde van april.”

Digitale Markt

Vorige week gaf de Europese Commissie al aan dat de eerste wetteksten rond het beperken van de macht van techreuzen waren goedgekeurd. Deze Digital Markets Act zou de EU onder meer de mogelijkheid geven om bijkomende maatregelen te treffen. Zo zouden berichtendiensten verplicht kunnen worden om het versturen van berichten naar andere platformen toe te laten. Daarnaast zouden gebruikers meer controle moeten krijgen over hun persoonlijke informatie en de keuze van hun browsers en zoekmachines.

De Europese Unie lijkt dit jaar dus woord bij daad te voegen en echt hard uit te halen naar de Big Tech. Zowel de Digital Services Act als Digital Market Act moeten echter nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd. De kans bestaat dat er tijdens deze onderhandelingen nog de nodige aanpassingen gebeuren aan de exacte inhoud. Het wordt dus nog even afwachten.

Lees ook: EU en VS bereiken akkoord over data transfer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business