Nieuws

Nieuwe EU-sancties richten zich op crypto-portefeuilles

Musk en delvers willen milieuvriendelijke cryptomunten
Een nieuw pakket aan sancties van de Europese Unie tegen Rusland verbiedt verdere stortingen in Russische crypto-portefeuilles.

Europa voert de druk tegen Rusland rond de oorlog in Oekraïne steeds verder op. Dat maakte de EU vandaag bekend in een persbericht. In de vijfde ronde van sancties tegen Rusland focust het zich op een hele waaier aan verschillende middelen. Met de bijkomende economische maatregelen richt het zich onder meer ook verder op crypto-portefeuilles.

Eerdere sancties van de EU namen de crypto-markt reeds onder handen. Zo moesten Europese cryptobeurzen transacties van bepaalde gebruikers verbieden. Deze konden dus geen overdrachten meer maken naar andere accounts via deze middelen. Dat wordt nu verder uitgebreid. Binnen Europese kringen heerste er nog onzekerheid. Er werd geopperd dat er voldoende manieren waren om deze eerdere sancties te omzeilen, en daar willen ze nu een stokje voor steken. Er vanaf nu mogen geen transacties meer naar deze accounts plaatsvinden.

Crypto-uitweg

Cryptomunten bleken bij het uitbreken van het conflict al snel een handige uitweg voor allerhande gebruikers, waaronder de Russische oligarchen. Het bleek een handige manier om grote hoeveelheden geld veilig te stellen. Daarnaast zijn ze ook geschikt om hoeveelheden geld door te sluizen, om zo held toch in de handen van gewone Russen te krijgen. Om de sancties voldoende kracht bij te zetten wil de EU zoveel mogelijk loopholes zoals deze sluiten.

Daarnaast zijn er ook nog vier bijkomende Russische banken in het vizier gekomen. Deze kunnen nu geen transacties meer verrichten en al hun middelen in de EU worden volledig bevroren. Ook volgen er verdere sancties voor de belangrijkste oligarchen, regeringsfunctionarissen, leden van het Kremlin en diens familieleden. Zo hoopt de EU Rusland alsnog financieel op de knieën te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business