verouderde apps

Apple gaat zijn beleid rond ongebruikte en slecht werkende apps strenger naleven. De techreus gaat met de grove borstel door de App Store.

Advertentie

Die belofte dateert al van 2016. Ook toen kondigde Apple aan jacht te zullen maken op apps waarvan de kwaliteit te wensen over laat, hetzij door slecht onderhoud en gebrek aan updates, of omdat ze simpelweg niet meer doen wat ze beloven. Van dat nieuwe beleid was niet zo gek veel te merken. Apple wil nu een nieuwe inspanning doen. 

Jacht op verouderde apps 

The Verge vond een aantal tweets terug die verschillende kleine ontwikkelaars deelden. Apple had hen via e-mail ingelicht dat ze hun games moesten updaten. “Deze app is al een opvallend lange tijd niet meer geüpdatet en zonder wijzigingen zal die binnen de 30 dagen verwijderd worden uit onze store”, schrijft Apple in de e-mail. “Je kan de app beschikbaar houden in de App Store door binnen de 30 dagen een update in te sturen die onze mensen kunnen reviewen”, klinkt het.

Apple zegt er wel bij dat ontwikkelaars inkomsten zullen kunnen blijven genereren uit microtransacties, ook als de app in kwestie niet meer te downloaden is in de App Store. Wie de apps in kwestie op zijn toestel heeft staan, zal die dus gewoon kunnen blijven gebruiken. Ze opnieuw installeren, is uiteraard wel geen optie meer.  

Ontwikkelaars misnoegd 

Verschillende kleine ontwikkelaars uiten op Twitter hun ongenoegen over het strenge beleid van Apple. Developers die beperkte middelen hebben, zouden zo onnodig gestraft worden, vinden zij. “Dit is een onfair obstakel voor indie-ontwikkelaars”, zegt Robert Kabwe van Protopop Games. “Ik zit me hier op vrijdagavond te pletter te werken na mijn dagjob, in een poging om mijn indie-games in leven te houden. Maar Apple, Google, Unity, Xcode en macOS veranderen hun eisen zo vaak dat mijn hoofd ervan tolt. Dat de apps na verloop van tijd minder goed werken op oudere toestellen, is onvermijdelijk”, zegt hij. 

Op een supportpagina zegt Apple dat het nieuwe beleid ervoor moet zorgen dat “klanten makkelijker goede apps kunnen vinden die aan hun noden voldoen”. De Californische techreus zegt ook dat het er simpelweg voor wil zorgen dat alle software op de App Store “functioneel en up-to-date is”. Ook dat standpunt is te begrijpen. Als iOS-gebruiker wil je dat je vertrouwde apps ook goed blijven werken op nieuwere toestellen. Als Appel rekening houdt met de feedback, kan het alsnog een gulden middenweg vinden.