Nieuws

Google verwijdert persoonlijke info op aanvraag uit zoekresultaten

Persoonlijke info
Vanaf nu kan je aan Google vragen om persoonlijke info, zoals je thuisadres of telefoonnummer, weg te laten in de zoekresultaten.

Voordien was het al mogelijk om gevoelige informatie waarmee je als gebruiker identificeerbaar bent op aanvraag te laten verwijderen. Denk daarbij aan zichtbare adresgegevens, en je nummerplaat of eigen gezicht op Google Streetview. De zoekreus wil ook niet aansprakelijk zijn wanneer gebruikers het slachtoffer worden van financiële fraude.

Google breidt die privacybescherming uit en wil voorkomen dat vertrouwelijke logingegevens of foto’s van ID-documenten online voor het oprapen liggen. Dat moet identiteitsdiefstal tegengaan. Volgens The Verge had Google al een afdeling die fraude tegen gebruikers moest voorkomen. Medewerkers van een aparte dienst controleren of de inhoud van de links die je instuurde schade kunnen berokkenen.

Persoonlijke info laten verwijderen

Nieuw is dat je nu ook informatie kan laten verwijderen als je vindt dat die geen publiek nut heeft of niet relevant is voor een bepaald nieuwsbericht. Het uitgebreide beleid verschilt ook van het systeem dat Google van de Europese Unie moest installeren. Daarbij ging het om het ‘recht om vergeten te worden’, waarbij gebruikers onlinegegevens kunnen laten verwijderen als die geen publiek doel dienen. Het grote verschil is dat het hier om gevoelige informatie gaat, terwijl je nu ook andere persoonlijke info kan laten verwijderen. 

Google zou de informatie uit zijn index halen, of die nu achter een betaalmuur zit of niet. Het verzoek moet enkel aan de voorwaarden voldoen. De zoekreus benadrukt wel dat de content weghalen uit Search niet betekent dat die nergens meer terug te vinden is op het internet. In dat geval raadt Google aan om de hosts van websites rechtstreeks te contacteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business