Nieuws

Russen verspreiden desinformatie over oorlog vanuit ‘trollenfabriek’ 

trollenfabriek
Desinformatie blijft een belangrijk wapen voor het Russisch leger. Het Kremlin verspreidt nepnieuws met een zogenaamde trollenfabriek.

Het gaat niet zomaar om een spreekwoordelijk leger dat aan de lopende band alternatieve feiten de wereld instuurt. Er heeft zich effectief een groep gevestigd in het fabrieksgebouw van een bedrijf dat militaire uitrustingen maakt. Dat meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken na een uitvoerig onderzoek. De Britten bleken een belangrijk doelwit van de grootschalig opgezette desinformatiecampagne. De Russen zouden in de ‘trollenfabriek’ massaal onwaarheden laten verspreiden op sociale media en de comment-secties van populaire websites.

Trollenfabriek ronselt volop

Hoeveel trollen er de opdracht hebben gekregen om nepnieuws te verspreiden, is niet duidelijk. Nog volgens het onderzoek zouden ze via Telegram mensen hebben zitten ronselen om Russische propaganda te verspreiden. De fake news-trollen hebben het onder meer gericht op politici, maar ook op mensen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en India.  

De Britten noemen het een “ziek” initiatief en uiten hun verbolgenheid over “hoe grootschalig de desinformatiecampagne van het Kremlin wel niet is. Ze doen er alles aan om de negatieve internationale publieke opinie over de invasie te beïnvloeden”, klinkt het. 

Volgens de researchers hoopt Rusland zo meer steun te krijgen voor de oorlog. Opvallend is dat ook het rekruteren van “nieuwe Poetin-sympathisanten” steeds meer een doel lijkt te zijn op sociale media. 

desinformatieinvasie Rusland

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen