Nieuws

NVIDIA betaalt 5,5 miljoen dollar in schikking rond cryptomining

nvidia
NVIDIA betaalt een minnelijke schikking van 5,5 miljoen dollar. De Amerikaanse beurswaakhond SEC had de chipproducent op de vingers getikt.

De toezichthouder stelt dat NVIDIA zijn aandeelhouders onvoldoende had geïnformeerd over het effect dat het delven van cryptomunten had op de verkoop van grafische kaarten. Het nijpende tekort liet veel gamers en grafici in de kou staan. De chipproducent kiest dus voor een minnelijke schikking en legt liever 5,2 miljoen euro op tafel, dan de gerechtelijke strijd voort te zetten. 

Om cryptomunten te delven is een blockchain-infrastructuur nodig die bijzonder veel rekenkracht vergt. Daardoor kijkt die sector al snel naar krachtige hardware die doorgaans in de gamingindustrie te vinden is, waaronder dus de sterke grafische kaarten van NVIDIA.  

“NVIDIA hield info achter”

De SEC argumenteerde dat de NVIDIA in 2018 onvoldoende had gecommuniceerd aan zijn aandeelhouders dat de verkoopcijfers van gamingprocessoren zouden stijgen. Ze werden volgens de beurswaakhond nauwelijks op de hoogte gebracht van de gigantisch stijgende vraag, als een gevolg van het sterk opkomende delven van cryptovaluta. Nochtans had het merk wel weet van wat er zich op de markt afspeelde, aldus de toezichthouder. 

De chipfabrikant vermijdt op die manier een juridische strijd en gaat dus akkoord met een schikking van 5,5 miljoen dollar (5,2 miljoen euro). Daardoor hoeft de chipfabrikant geen schuld te bekennen of een standpunt in te nemen. En dat gebeurde vooralsnog niet. Ook via zijn woordvoerders heeft NVIDIA nog niet gereageerd op de zaak. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business